Tereza Nvotová rozpútala v Karlových Varoch revoltu proti hlavnému sponzorovi, spustila aj v DVTV

    0
    Režisérka Tereza Nvotová (Autor: TASR)

    Spoločne s herečkou Aňou Geislerovou alebo režisérom Janom Hřebejkom potom podpísala kritickú výzvu proti sponzoringu festivalu zbrojármi. „Ono sa to celé začalo tým, že ja som bola do Karlových Varov pozvaná ako člen poroty…“ uviedla Nvotová s tým, že toto pozvanie prijala a bola rada, pretože si festival váži.

    „A vlastne až v piatok, keď sa festival začal, som si všimla tú trochu nevkusnú reklamu, teda nielen trochu nevkusnú a neetickú reklamu ,We love shooting‘, ktorú spravila Česká zbrojovka,“ pokračovala.

    Zdroj: Facebook/CZ firearms – Ceska zbrojovka

    „Potom som sa do toho ponorila trochu hlbšie a začala som si čítať tlačové správy Amnesty International a iných neziskových organizácií, ktoré sa práve venujú monitoringu vývozu českých zbraní. A proste mi došlo, že sem nemôžem len tak prísť do poroty do Karlových Varov, pretože s tým mám morálny problém,“ podotkla.

    A zistila, že problém nemá sama, jej iniciatívu podpísalo ďalších štyridsať ľudí.

    Miesta v porote sa však zatiaľ nevzdala. „Tým, že sme si to všimli až teraz, tak sme sa rozhodli v tom liste apelovať na festival, aby sa budúci rok tohto sponzora vzdal,“ povedala Nvotová, ktorá sa rozhodla nevyužiť festivalové peniaze z týchto zdrojov.

    Podľa jej slov však vedenie festivalu ich apel „asi nevyslyší“. „Musím povedať, že som tou reakciou festivalu celkom sklamaná,“ uviedla.

    Nvotová potom odmietla, že by chceli festivalu niečo diktovať. „Ale filmový festival v Karlových Varoch je o filmoch a o filmároch…“ poznamenala so slovami, že preto majú potrebu sa k niečomu takému vyjadrovať.

    „A zdá sa nám, že keď sa štyridsať významných filmárov zhodne, že nie je morálne správne, aby oslavu filmu a slobody sponzorovala firma, ktorá v minulosti porušila kódex EÚ a vyvážala zbrane do nedemokratických krajín s represívnymi režimami, že je to hlas, ktorý má nejakú váhu, a že by bolo zodpovedné, keby sa nad tým festival zamyslel,“ dodala.

    Podľa nej by festival prežil aj bez Českej zbrojovky, ona sama by sa vzdala všetkých okázalostí spojených s festivalom.

    Celé interview nájdete na webe Aktuálně.cz.

     

    - Reklama -