Tento rok by mohla minimálna mzda prekročiť hranicu 500 eur, domnieva sa Richter

    0
    Ján Richter (Autor: TASR)

    “Ak pokryje v niečom dôchodcov, mali by si tam niečo nájsť aj mladé rodiny. Ak sa bude týkať politiky zamestnanosti a zvyšovania minimálnej mzdy, mali by sme konečne vyriešiť otázku platov v štátnej a verejnej službe,” uviedol po skončení rokovania vlády Richter.

    Ak sa tento zámer podarí naplniť, podľa ministra práce sa sociálny balíček “dotkne miliónov ľudí”. “Len samotné dosahy týkajúce sa taríf v štátnej a verejnej službe sa odhadujú na 300 miliónov eur s tým, že približne 200 miliónov vychádza na štátny rozpočet a 100 miliónov eur na samosprávu,” vyčíslil Richter. Odhadol, že možno hovoriť o stovkách miliónov eur, ktoré by mohli byť v rámci balíčka vynaložené na opatrenia.

    V prípade výšky minimálnej mzdy Richter dúfa, že tento rok by mohol byť prelomový a sociálni partneri by mohli prvýkrát dospieť k dohode, pričom by mohla byť prekročená hranica 500 eur.

    Pri podpore mladých rodín minister práce poznamenal, že je “stále veľký finančný skok pri skončení materskej a pri prechode na rodičovskú dovolenku”. “To by sme mali v tom ďalšom období eliminovať a posilňovať a vzbudzovať aj záujem u mladých rodín, aby mali deti,” myslí si Richter. 

    O financovaní balíčka majú ministri vládneho kabinetu diskutovať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) už budúci týždeň.

    - Reklama -