Tento druh žurnalistiky je životu nebezpečný. Islamisti na ulici rozsekali už desať blogerov, lebo…

    0
    Zavraždený bloger Nazimuddin Samad (Autor: ReproFoto: facebook/Nazimuddin Samad)

    Blogeri, ktorí pôsobia v Bangladéši a ktorí sa vyjadrujú kriticky voči islamu čelia už niekoľko rokov hrozbe zo strany islamských militantov. V roku 2013 doručila skupina militantov bangladéšskym médiám zoznam 84 ateistických blogerov, ktorých sa chystajú zabiť. Z tohto zoznamu sú mŕtvi už šiesti ľudia.

    Najnovšou obeťou sa stal 27-ročný Nazimuddin Samad, študent práva, ktorý kritizoval islam na svojej facebookovej stránke. Samadovo meno sa podľa The Guardian tiež nachádzalo na zozname extrémistov. „Minimálne štyria útočníci dosekali Samadovu hlavu mačetami v stredu v noci. Keď spadol na zem, jeden z útočníkov ho ešte zastrelil niekoľkými ranami pištoľou z blízkej vzdialenosti. Obeť na mieste umrela,“ povedal komisár Dháksej Metropolitnej polície Syed Nurul Islam a dodal, že „vražda bola naplánovaná, zatiaľ sa k nej však nepriznala žiadna skupina“. Polícia však potvrdila, že Samada zavraždili pre jeho vyjadrenia na internete. Útočníci na neho zaútočili na rušnej ulici neďaleko univerzity, kde študoval, pri útoku kričali Alahu Akbar. Samad bol známy tým, že verejne kritizoval náboženstvo. Na svojom Facebooku okrem iného napísal: „Evolúcia je vedecká pravda. Náboženstvo a rasa sú vynálezy divokých a necivilizovaných ľudí.“

    Samad bol už desiata obeť

    Od roku 2013 bolo islamskými militantmi napadnutých už desať blogerov, päť z nich počas minulého roku. Všetci z nich boli zavraždení podobným spôsobom – rozsekali ich mačetami. V auguste 2015 sa útočníci vlámali do bytu Niloya Chatterjeeho. Rozsekali ho v jeho vlastnej obývačke. Bloger písal pod pseudonymom Niloy Neel a tiež bol známy svojimi ateistickými názormi. Ostro vystupoval proti islamskému extrémizmu. Podľa BBC sa bloger o svoj život obával už dlhší čas a oznámil to aj polícii. Tá však vo veci nekonala.

    Zábery z vraždy Niloya Neela Zdroj: YouTube/WORLDNEWS 500

    Vo februári 2015 bol na ulici zavraždený aj Avijit Roy. Rodina blogera, ktorý sa tiež zasadzoval za náboženský sekularizmus, už niekoľkokrát dostala vyhrážky od islamistov. Roy rovnako ako množstvo iných ateistických blogerov prispieval na stránku Mukto-Mona (Slobodná myseľ). Blogera napadli a dosekali na smrť na ulici, keď sa spolu so svojou manželkou, ktorá tiež utrpela zranenia, vracal z knižného festivalu. Pár žil v USA a do Bangladéša prišiel len na niekoľko dní práve pre tento festival. Roy, ktorý publikoval knihu s názvom Vírus zvaný viera, pred smrťou napísal: „E-maily, v ktorých sa mi vyhrážajú smrťou, mi chodia pravidelne.“

    Protesty po smrti Avijita Roya Zdroj: YouTube/AJ+

    Pre Mukto-Mona písal aj Ananta Bijoy Das, ktorého militanti dosekali v máji 2015. Bloger sa tiež obával o svoj život a rovnako ako ostatní blogeri, pravidelne dostával výhražnú poštu. Zoznam blogerov, ktorí podobným spôsobom prišli o život, je zverejnený aj na wikipédii.

    Jeden zo zavraždených blogerov Zdroj: Facebook/Ananta Bijoy

    Prvou obeťou podobného konania bola ešte v roku 1990 Talisma Nasrin, spisovateľka, ktorá vo svojich stĺpčekoch v novinách propagovala ateizmus. V krajine bola napadnutá na knižnom festivale, kde propagovala svoje kontroverzné diela. Bangladéš jej skonfiškoval pas z obavy, že by mohla z krajiny utiecť, ale na naliehanie a medzinárodný tlak jej krajina doklady vrátila. Spisovateľka odcestovala do Francúzska, v roku 2005 sa však pre návštevu chorej matky do Bangladéš vrátila. Hneď však začala dostávať výhražné listy a tak sa stiahla do exilu v Indii.

    Ananya Azad, ktorého meno sa nachádza na zozname blogerov, ktorých islamskí militanti odsúdili na smrť, sa vyhrážok zľakol a dočasne prestal písať. S útokmi už skúsenosti má, lebo útočníci v minulosti vážne zranili jeho otca, Humayuna Azada, ktorý tiež verejne kritizoval náboženstvo. Ananya sa momentálne snaží vychádzať z domu čo najmenej. „Každého, kto má kritický názor na náboženstvo, verejne prepierajú,“ povedal pre The Guardian a dodal, že stále je odhodlaný nenechať sa umlčať. „Znížil som frekvenciu, ktorou pridávam svoje príspevky, ale moja podstata, ktorá chce písať, sa nezmenila,“ povedal odvážny bloger.

    Konflikt trvá roky, vláda je bezradná

    Bangladéšska vláda proti islamským militantom už zakročila a zatkli niekoľko mužov zodpovedných za útoky na blogerov. V riešení konfliktu medzi dvoma názorovými skupinami je však bezradná a blogerov kritzuje, že za útoky si môžu sami. Napätie medzi militatnými islamistami, ktorí chcú v krajine presadiť vlastnú obdobu Islamského štátu, a sekularistami, ktorí sa snažia oddeliť náboženstvo od politiky, stúpa už dlhodobo. Trenie medzi skupinami sa vyostrilo aj pre súd s vojnovými zločincami z roku 1971, keď bola v krajine vojna o nezávislosť. Krvavá vojna sa skončila tým, že Bangladéš sa odtrhol od Pakistanu a stal sa samostatnou krajinou. Počas vojny boli v mene islamu spáchané brutálne zločiny a sekularisti pre vinníkov žiadajú prísne tresty. To sa zasa nepáči radikálom a konflikt medzi oboma skupinami sa rozvíja ďalej. V Bangladéši je 89 percent populácie moslimského vierovyznania.

    - Reklama -