Tender na radary by sa mal posunúť ďalej. Sľubuje minister Glváč

    0
    Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

    Má prísľub, že do konca tohto týždňa budú v poriadku papiere všetkých účastníkov. Minister 13. januára pre agentúru SITA uviedol, že nie je veľmi spokojný s prístupom niektorých spoločností v tendri, lebo v materiáloch neuviedli osoby zodpovedné a spôsobilé na prevzatie si podkladov pre druhé kolo.

    Životnosť radarov sa končí tento rok. Glváč stále verí, že z tohto tendra vzíde dodávateľ radarov, a že prvý bude na Slovensku do konca roka. Účastníci tendra podľa Glváča na Open day, ktorý organizovalo ministerstvo, deklarovali, že sú schopní dodať prvý radar do siedmich mesiacov. Či víťaza vyberie ešte súčasná vláda, alebo rozhodnutie ponechajú na kabinet, ktorý vzíde z marcových volieb, bude podľa ministra obrany záležať na dohode a časovom harmonograme.

    Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania zverejnil slovenský aj európsky vestník ešte začiatkom júna minulého roka. Ministerstvo obrany plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť 3D radary stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37. Rezort chce dva rádiolokátory s dodaním do konca roka 2016, jeden s dodaním do konca roka 2020 s možnosťou opcie na ďalší jeden kus. Predpokladaná hodnota zákazky je 60 miliónov eur bez DPH. V súťaži zostali štyria záujemcovia. Do medzinárodného verejného obstarávania sa pôvodne prihlásilo šesť firiem. Dve firmy nesplnili všetky podmienky podľa zákona o verejnom obstarávaní. Mená záujemcov nie je počas súťaže možné zverejniť.

    O potrebe vyhlásenia medzinárodného tendra na radary rozhodla vláda na rokovaní 3. decembra 2014. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným radarom P-37 sovietskej výroby.

    - Reklama -