Ten tón, agresivita a hystéria… Babiš sfúkol prejav Grety. A tiež prezradil, prečo sa nehrnul na summite k mikrofónu ako povedzme Čaputová

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    „Moje posolstvo je: budeme vás sledovať,“ začala Thunbergová bez pozdravu či akýchkoľvek úvodov svoje vystúpenie na klimatickej konferencii OSN. „Toto všetko nie je v poriadku,“ pokračovala po tom, ako si za svoju prvú vetu vyslúžila potlesk. Vôbec by tam vraj nemala byť. Mala by byť na druhej strane oceánu v škole.

    „Vy sa obraciate na nás mladých? Ako sa opovažujete?! Ukradli ste mi sny a detstvo svojimi prázdnymi slovami. Ja patrím medzi tých šťastných, iní ľudia umierajú. Vymierajú ekosystémy, sme na začiatku veľkého vyhynutia. A vy o tom nechcete hovoriť. Rozprávate len rozprávky o ekonomickom raste,“ kričala Thunbergová a mávala pravicou na pokraji plaču. A opäť sa tlieskalo.

    „Viac ako tridsať rokov vedci hovoria celkom jasne, ako na to. Ako ste len mohli stále nenájsť riešenie?“ pýtala sa. „Hovoríte, že nám načúvate a že chápete, aké je to naliehavé. Som smutná, som nahnevaná a neverím tomu. Pretože ak skutočne chápete situáciu a napriek tomu s tým nič nerobíte, tak ste zlí ľudia.“

    A aj keď v sále zožínala potlesk, inde bola zasypaná slovami kritiky. Teraz sa k jej prejavu vyjadril aj český predseda vlády Andrej Babiš. Napriek tomu, že podľa jeho slov mala Greta Thunbergová v mnohom pravdu, prekážal mu jej tón, agresivita a jej hystéria. „… veľa ľudí zase nebude riešiť klímu, ale šestnásťročnú Švédku, ktorá polarizuje spoločnosť. A prekáža mi tiež tá jej paušalizácia, že nikto nič nerobí. To nie je pravda,“ píše vo svojom facebookovom príspevku.

    Nechápe vraj ani hodnotenie niektorých novinárov, že zástupcovia krajín, ktorí nerečnili na klimatickom summite, so zmenami klímy nebojujú. Prejavy tam totiž prednášalo sto ľudí vrátane zástupcov malých krajín. Padlo mnoho záväzkov, ale Česi zostali opatrní. Český premiér Andrej Babiš sa otvorenia zúčastnil, ale na rozdiel od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej na konferencii neprehovoril. „Len nechceme sľubovať, čo sa nedá splniť. Robiť lacný marketing,“ vysvetlil predseda vlády, prečo na summite nevystúpil s prejavom, a dodal, že novinári píšu hlúposti.

    Na záver zdôraznil, že česká vláda tú tému berie naopak vážne. Pripomenul tri nové ambiciózne iniciatívy: „Masívne sadenie stromov, desiatky miliónov mimo lesa a miliardy sadeníc v lesoch do roku 2050. Do toho istého roku investície zhruba 12 miliárd eur do reštrukturalizácie energetiky a hlavne do jadra. A odbúranie 80 % emisií CO2 oproti roku 1990 do roku 2050.“ To sú podľa českého premiéra realistické projekty.

    Zdroj: Facebook/Andrej Babiš

    Autor: nab

    - Reklama -