Ten človek sa volá Soros! Prečo za ním šiel Kiska? Rukopis na destabilizácii štátu. Fico naznačil niečo brutálne

    0
    Robert Fico, George Soros a Andrej Kiska (Autor: TASR)
    Na krátkom brífingu, ktorý premiér zvolal na pondelkové poobedie, nebolo dovolené klásť otázky a tých mali novinári po vystúpení Roberta Fica viac než dosť. Tlačovka bola venovaná aktuálnym udalostiam uplynulého týždňa, ktorý priniesol volanie opozície po odchode ministra vnútra, policajného prezidenta aj samotného predsedu vlády, ale šokujúci bol až jej záver. 
     
    „Mrzí ma, že sa prestávame baviť o tom, kto spáchal tento brutálny čin, a do popredia sa dostávajú témy, ktoré sú v tomto prípade irelevantné,“ povedal Fico v úvode a spomenul nedeľňajšie vystúpenie prezidenta Andreja Kisku. 
     
    Premiér odkázal, že politické veci bude s koaličnými partnermi riešiť v blízkej budúcnosti a momentálne chce vytvoriť atmosféru, aby mohli bezpečnostné zložky vyšetriť vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 
     
    Fico uviedol, že z prezidentovho príhovoru ho najviac pobúrilo, keď Kiska povedal, že je v podstate jedno, aký bol motív, pretože vražda novinára podľa prezidenta odzrkadľuje atmosféru v spoločnosti. To premiér odmieta. „Neviem si predstaviť, že niekto povie, že mu je jedno, aký je motív… Mne na tom sakra záleží,“ skonštatoval. 
     
    Premiér dodal, že ak bol motív spojený s prácou novinára, tak je to útok na piliere demokracie a štátnosti na Slovensku. 

    Fico chce vedieť, o čom sa bavil Kiska so Sorosom

    Skutočná „bomba“  však prišla v závere brífingu, ktorý bol z veľkej časti venovaný kritike na adresu opozície a prezidenta. „Včera sa postavil prezident na stranu opozície. Opozície, ktorá hovorí, že táto krajina potrebuje prevrat,“ povedal Fico s tým, že je presvedčený, že prezident nevie, čo káže Ústava SR. 
     
    Premiér podľa vlastných slov očakával od prezidenta, že bude chcieť upokojovať atmosféru, ale podľa Fica ukázal Kiska niečo, čo mu celkom nesedí. „Nerozumiem celkom tomu, prečo spustil túto tirádu,“ povedal predseda vlády. 
     
    Novinári otázky klásť nemohli, ale premiér položil jednu prezidentovi. Chcel vedieť, čo rozoberal Kiska 20. septembra 2017 v New Yorku na stretnutí s americkým miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom. 
     
    „Pýtam sa, prečo hlava štátu išla na súkromnú pôdu k človeku, ktorý má veľmi pochybné meno, a ten človek sa volá pán Soros. Pýtam sa. Môžete sa smiať, koľko chcete. Pýtam sa…“ uviedol Fico.
     
    „Pýtam sa, prečo na toto stretnutie (so Sorosom) nezobral (Kiska) so sebou žiadneho predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí? Nebol tam ani štátny tajomník ako veľvyslanec a ja si prosím odpoveď od pána prezidenta, o čom bolo toto stretnutie, pretože vy dobre viete, o kom sa teraz bavíme a akým spôsobom sa tento človek správa. To, čo sa stalo po vražde jeho novinára a jeho priateľky, naznačuje, že je tu pokus v tomto štáte o totálnu destabilizáciu a nemusíme o tom vopred pochybovať, a ja by som od pána prezidenta privítal jednoznačné vysvetlenie, aký to malo význam a prečo namiesto pokusu o pokoj v tomto štáte vyvoláva destabilizáciu osobnými vyjadreniami, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie v Ústave SR?“ povedal Fico s tým, že udalosti po zavraždení Kuciaka majú istý rukopis. 
     
    Premiér odišiel z brífingu s poďakovaním, ale za nespokojného vyvolávania novinárskych otázok, na ktoré sa prítomným nedostalo odpovedí. 

    Reakcia od Kisku

    „Premiér ignoruje, že sa mu rúca vláda. Dnes doručil demisiu prezidentovi jeho bývalý blízky spolupracovník Marek Maďarič. Jeho dvaja koaliční partneri zvažujú, čo ďalej. Odpútavanie pozornosti konšpiračnými teóriami nezbavuje premiéra povinnosti riešiť hlbokú politickú krízu, alebo uvoľniť miesto niekomu, kto to dokáže,“ reagoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Informoval, že hlava štátu začne avizované rozhovory s reprezentantmi parlamentných strán v stredu.
     
    Len pripomeňme, že americký miliardár George Soros má po celom svete sieť mimovládnych organizácií Open Society Foundations. Pobočka Nadácie otvorenej spoločnosti funguje aj na Slovensku. 
     
    - Reklama -