Tému predčasných volieb môžeme, zdá sa, nadobro uzavrieť. Vo vládnej koalícii už one nikto nemá záujem, hodnotí analytik

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    “SNS už nerastie tak dynamicky, a tým, že sa prevalilo, že Danko mal o predčasné voľby záujem, tak teraz musí byť ten, kto najviac kričí, že ich nechce. Sám sa dostal do defenzívy. Inak si myslím, že okrem opozičných strán z vládnej koalície nemá nikto o predčasné voľby záujem,” povedal Leško. Podľa jeho slov Danko predčasné voľby chcel, lebo podľahol dojmu, že mu ide karta a v dohľadnom čase by mohla byť tá karta až taká dobrá, že by sa mohol uchádzať o zostavenie vlády.

    Ani sociológ Martin Slosiarik nevidí dôvod, aby Smer-SD, SNS a Most-Híd urobili rozhodnutie o predčasných voľbách. “Pre niektorých to môže byť rizikový podnik. Ak by predčasné voľby boli, SNS by z nich zrejme vzišla o čosi silnejšia a nie som si istý, či by Smer-SD dokázal zopakovať výsledok z marca aj pre kauzy, ktoré mal. V prípade Mosta-Híd si myslím, že strana by prekonala päťpercentnú hranicu, ak by dokázala mobilizovať svojich voličov,” odhadol.

    Slosiarik tvrdí, že koalícia je v komfortnej situácii, a preto si myslí, že môže vydržať celé volebné obdobie. “Voliči si veľmi rýchlo zvykli na konšteláciu koalície a nie sú s tým veľmi nespokojní,” konštatoval.

    Leško zároveň vyhlásil, že ak po voľbách niečo strany, ktoré išli do koalície so Smerom-SD, až nepochopiteľne nevyužili, tak to boli jasné personálne požiadavky. “Jediný, kto mocensky postupoval, bola SNS. Most-Híd a Sieť nepochopiteľne na toto rezignovali. Mali možnosť povedať, že nechajte si ministerstvo vnútra, ale nie s týmto obsadením,” podotkol.

    Na otázku, či existuje alternatíva voči súčasnej koalícii, Leško odvetil, že v opozícii je to tak rozbité a súťaživé, že sa tam nikto o ucelenú alternatívu voči vláde ani nepokúša. “SaS aj OĽaNO-NOVA na veci pozerajú primárne z hľadiska, čo môže pomôcť im. Vedia sa spojiť tam, kde sa zhodujú, ale nadstavba je veľmi zložitá. Nie je tam vnútorný potenciál, aby sa dali dohromady s cieľom postaviť alternatívu,” vyhlásil.

    Na margo špekulácií o vzniku nových politických strán Slosiarik poznamenal, že dopyt po novom subjekte jestvuje a ukázali ho aj minulé voľby. Podľa jeho slov ľudia od štátu očakávajú zmeny v citlivých oblastiach, ako je nezamestnanosť, zdravotníctvo, školstvo. “Predovšetkým otázka korupcie v posledných rokoch išla hore medzi problémami a výrazná je nedôvera ľudí voči schopnostiam predstaviteľov štátu transparentne riešiť túto tému. Potenciál takejto strany by mohol byť porovnateľný so stranou Smer-SD,” poznamenal.

    Podľa Leška v posledných voľbách nebola ponuka, ktorá by týchto ľudí oslovila, preto si vybrali to, čo bolo k dispozícii. “Mnohí voliči dali prednosť voľbe protestu. Potenciál novej strany, ktorá by mala dôveryhodnú osobnosť na svojom čele a ktorá by sa nesústreďovala iba na kritiku korupcie, ale prišla by s uceleným konceptom, ktoré veci treba v spoločnosti zmeniť, by dosahoval nad 20 percent,” uzavrel.

    - Reklama -