Ťažko nám je reagovať šesť týždňov pred voľbami na opozičnú aktivitu, tvrdí Fico na margo možného štrajku učiteľov

    0
    Robert Fico, slovenský premiér (Autor: SITA)

    „Pozrite sa, ako sa zvyšovali platy v rokoch 2010 až 2012. Dve veľké nuly, vláda pani Radičovej,“ zdôraznil premiér s tým, že jeho kabinet zabezpečil nárast platov učiteľov o viac ako 20 percent a ďalšie investície cez európske fondy do opráv škôl. „Dnes môžeme povedať, že priemerný plat učiteľa je vyšší ako priemerný zárobok v národnom hospodárstve. To bol aj náš cieľ. Chceme ísť ďalej so zvyšovaním. My sa nebránime s oficiálnymi odbormi si sadnúť za rokovací stôl,“ dodal.

    „Ja som sa aj s ľuďmi, ktorí sú združení v tej iniciatíve, stretával počas roka. Komunikácia začala byť chaotická ku koncu roka, keď sme nevedeli, či prídu na niektorú z našich aktivít,“ prezradil minister školstva Juraj Draxler s tým, že je ochotný sa s predstaviteľmi ISU stretnúť, keď bude na to príležitosť. Minister poukázal aj na spôsob komunikácie zo strany iniciatívy, keď poslali rezortu 42 otázok a po troch hodinách už v médiách informovali, že šéf rezortu neodpovedal na zaslané otázky učiteľov.

    Iniciatíva slovenských učiteľov v pondelok 11. januára vyhlásila štrajkovú pohotovosť. Ako na brífingu povedal jeden z jej členov Viktor Križo, odhodlali sa k tomu preto, že minister školstva Juraj Draxler síce uznal opodstatnenosť požiadaviek Slovenskej komory učiteľov, ale ani on, ani vláda neurobili žiadne konkrétne kroky na ich splnenie. Ak do 25. januára vláda nenavrhne konkrétne legislatívne opatrenia ako naplniť požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období, 25. januára vstúpia učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku. Vyhlásenie štrajkovej pohotovosti a následne prípadného štrajku vnímajú učitelia ako krajné, no zároveň nevyhnutné riešenie.

    Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

    - Reklama -