Ťažba ropy je čím ďalej, tým menej zaujímavá. Ťažiari už to vraj balia aj na Aljaške

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ropné spoločnosti sa rozhodli opustiť svoje plány na ťažbu pri Aljaške potom, ako sa cena ropy prepadla na menej ako polovicu hodnoty z roku 2014. Spoločnosti tak boli nútené znížiť svoje výdavky.

    Odhaduje sa, že Arktický oceán obsahuje približne 27 miliárd barelov ropy a takmer štyri bilióny kubických metrov zemného plynu, ale ťažobným spoločnostiam sa tieto produkty nepodarilo získať. Spoločnosť Shell na nich prerobila takmer osem miliárd dolárov potom, ako jej testovacia studňa v Čukotskom mori priniesla len sklamanie.

    „Arktický prieskum sa vrátil o niekoľko rokov späť vzhľadom na nízke ceny ropy,“ povedal vedúci analytik webu The Economist.

    Celkovo sa tak spoločnosti vzdali takmer deviatich miliónov hektárov pôdy, na ktorých mali právo realizovať ropné vrty, čo je spolu 80 percent toho, čo si pôvodne od americkej vlády obstarali.

    Spoločnosť Shell tak prišila o milióny dolárov, ktoré zaplatila USA za ťažobné práva, a ďalšie milióny dolárov, ktoré platila za ročný nájom od roku 2008. Podľa hovorcu firmy Curtisa Smitha však celý proces zodpovedá plánom, ktoré si spoločnosť predtým stanovila.

    Podobnou cestou zbavovania sa svojich prenajatých kusov pôdy sa vydali aj spoločnosti ConocoPhillips, Statoil či kanadská Iona Energy Inc. Všetky spomenuté spoločnosti postupne zmenšovali svoje portfólia v blízkosti Aljašky.

    Shell si v súčasnosti ponecháva jednu parcelu v Čukotskom mori, na ktorej začala vŕtať už minulý rok. Podľa spoločnosti má tento vrt dostatočnú hodnotu na to, aby stálo za to ho zachovať.

    Ďalšiu možnosť získať ťažobné práva pri brehoch Aljašky však spoločnosti len tak nedostanú, k novej aukcii totiž nemusí už vôbec nikdy dôjsť. Podľa amerického ministerstva vnútra je možné, že aukcia pôdy v Beaufortovom mori bude najskôr v roku 2020 a v Čukotskom mori o dva roky neskôr, v tejto chvíli však ide o takú vzdialenú budúcnosť, že nič nie je isté.

    Rozhodnutia ťažobných spoločností sa chytili aktivisti za životné prostredie, ktorí ho vnímajú ako znamenie, že v Arktickom oceáne by sa skrátka nemalo ťažiť vôbec.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -