Tanzánsky prezident prezývaný „Buldozér“ mení krajinu od základov. Nebojí sa špiny ani korupcie

    0
    Prezident Tanzánie John Magufuli. (Autor: youtube)

    Prezident Magufuli sa na prezidentskej stoličke ešte ani poriadne nezohrial a už „zarezáva“. Obyvateľov Tanzánie „pozval“ na spoločné upratovanie do ulíc, ktorého cieľom nie je len ekologická sféra, ale aj tá symbolická. Magufuli týmto gestom chce poukázať na zbavenie sa korupcie v štátnych zložkách.  Úrad prezidenta zastáva len krátke obdobie, no dochádza k ráznym zmenám a práve vďaka tomuto odhodlaniu a nekompromisnosti dostal prezývku Buldozér. 

    Medzi prvé kontroverzné Magufuliho kroky patrí zrušenie osláv dňa nezávislosti, ktoré zahŕňali vojenskú prehliadku a koncert. „Je hanebné míňať také množstvo peňazí v krajine, ktorá čelí vypuknutiu cholery,“ odhajuje toto rozhodnutie prezident a dodáva: „Nechajte nás, aby sme spolu zmenili našu krajinu, mestá, domovy a vyčistili tak naše pracovné priestory a urobili z nich bezpečnejšie a zdravšie miesta.“

    Tisícky obyvateľov Tanzánie sa pridalo k prezidentovi a začali „čistiť“ ulice svojich miest. Niektorí len neveriacky hľadeli, keď uvideli prezidenta Magufuliho na ulici so sáčkom a hygienickou rukavicou zbierajúc odpadky. „Tanzánia sa mení, toto je nová Tanzánia,“ hovorí jeden z obyvateľov.  Magufuli si od svojho zvolenia v októbri buduje u obyvateľov Tanzánie dôveru a je veľmi populárny a aktívny aj na sociálnych sieťach. O Magufuliho postupe v úrade informoval zahraničný portál televízie BBC.

    - Reklama -