Tanec, oslavy a radovánky. Sú tisícky kilometrov od domova, no nestratili chuť hýriť. Utečenci v Grécku to poriadne rozbalili

    0
    Oslavy Perzského nového roka-Nowruz. (Autor: SITA)

    Tanec, radostné výkriky, mávanie vlajkami či pobehovanie okolo vysokánskych vatier. Aj takto to vyzeralo v niektorých utečeneckých táboroch, či konkrétne v neslávne známom gréckom záchytnom centre v blízkosti mesta Idomeni. Utečenci oslavovali Nový rok.

    Včera sa lynčovalo, dnes sa oslavuje

    Tábor Idomeni sa počas svojho fungovania stal neslávne známy incidentmi, ktoré takmer každý týždeň presiakajú na spoločenský povrch. V poslednom čase sa práve Idomeni stáva akýmsi kotlom, kde to poriadne vrie. Dôvodom sú v prvom rade tisícky utečencov, ktorí sa v tejto grécko-macedónskej pohraničnej oblasti zasekli.

    Takto sa oslavoval nástup jari v utečeneckom tábore v Idomeni. Zdroj: YouTube/Ace Williams

    Práve Idomeni je známe často vyhrotenými situáciami. Môže za to politika Macedónska. Tí sa rozhodli, že svoje brány imigrantom v žiadnom prípade neotvoria a ak hej, tak len vo veľmi obmedzenom počte. Ešte nedávno sa atmosféra v tábore niesla v akomsi buričskom duchu, keď desiatky prisťahovalcov protestovalo a demonštrovalo proti výsledkom samitu Európskej únie. Krátko na to sa v médiách objavila šokujúca správa, tiež z Idomeni, keď utečenci vzali spravodlivosť do vlastných rúk a takmer zlynčovali muža podozrivého zo znásilnenia sedemročného dievčatka.

    Dvadsiateho prvého marca sa v Idomeni oslavoval Perzský nový rok známy aj ako Nowruz či Newroz. Imigranti, utekajúci pred krutosťou režimov krajín, z ktorých pochádzajú, aspoň na chvíľu zabudli na starosti a bezvýchodiskové situácie, ktoré ich pripravili o domovy. Na fotografiách či videách z tábora, ktoré ihneď obleteli internet, sme mohli vidieť stovky sýrskych Kurdov či imigrantov z iných krajín, ktorí na počesť prvého jarného dňa mávali nad hlavami kurdskými či gréckymi zástavami. Neoddeliteľnou súčasťou osláv bolo napríklad maľovanie na telo, tanec či zakladanie „monštróznych“ vatier.

    Reportérka BBC vysvetľuje vo videu, čo je Nowruz. Zdroj: YouTube/BBC News

    Deň, keď „perzský“ ľud flámuje

    Nowruz v perzskej farštine a Newroz v kurdštine znamená Nový deň a ohlasuje prvý jarný deň či prvý deň perzského jarného festivalu, ktorý sa oslavuje hlavne v krajinách ako Turecko, Irak, Irán či Afganistan. Tento zvyk sa na Blízkom východe drží už takmer tritisíc rokov. Slávnosti Perzského nového roka trvajú približne dva týždne a charakteristický je pre nich napríklad slávnostný stôl s rôznymi typickými jedlami.

    Na slávnostnom stole nesmie chýbať napríklad Sabzeh (zelená tráva symbolizujúca znovuzrodenie prírody), puding Samanu, jablko Seeb (reprezentuje krásu a zdravie) či Seer-cesnak (symbolizujúci medicínu). V Azerbajdžane a Pakistane je tiež podobne ako u nás tradíciou maľovať vajíčka.

    Nowruz oslavuje na svete zhruba 190 miliónov ľudí a je pre nich počas roka najdôležitejším dátumom v kalendári. O sviatku informoval portál Huffington Post

    - Reklama -