Talibanci opäť útočia. Severný Afganistan zažíva ťažké boje

    0
    Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu (Autor: SITA)

    Koordinovaný útok sa začal a šiestej hodine ráno miestneho času (3.30 h SELČ). Ťažké boje na troch hlavných prístupových trasách do Kundúzu potvrdil pre Reuters hovorca mestskej polície. “Máme dostatok síl a čoskoro ich vytlačíme,” uviedol. V meste počuť paľbu ťažkého delostrelectva a streľbu.
    Pokiaľ by Taliban vybojoval aspoň jeden z troch hlavných strategických vstupov do Kundúzu, bude pre vládne sily podľa Reuters ťažké udržať si i naďalej kontrolu nad mestom.

    Radikálni islamisti sa podľa Reuters pokúšajú dobyť Kundúz už druhýkrát v tomto roku. Oblasť bez zahraničných vojenských posíl bránia afganská armáda a polícia, cvičená špecialistami Severoatlantickej aliancie (NATO).

    V minulosti relatívne pokojná oblasť na severe Afganistanu je v posledných rokoch dejiskom eskalujúceho násilia. Po vlaňajšom stiahnutí sa amerických jednotiek z tejto stredoázijskej krajiny bolo mesto Kundúz v apríli centrom hlavných bojov medzi vládnymi silami a Talibanom, ku ktorého zosadeniu prispela americká vojenská intervencia v roku 2001.

    Okresaná misia NATO v Afganistane sa v súčasnosti sústreďuje prevažne na výcvik afganských jednotiek a poradenstvo. Washington pritom stále v Afganistane nasadzuje drony, ktoré bombardujú ciele velenia Talibanu. V krajine tiež pôsobia americké protiteroristické zložky.

    - Reklama -