Taliansky región má zaujímavý spôsob rozdeľovania verejných financií. Ponúka hotelom dotácie pod podmienkou, že neubytujú migrantov

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Kontroverznú pasáž v zákone na podporu miestneho cestovného ruchu podporila opozičná strana Liga severu známa svojou proti imigračnou politikou, ale aj ďalší členovia vládnucej stredopravej koalície. Píše sa v nej, že hotely, ktoré si počas uplynulých troch rokov zarobili peniaze iným spôsobom než ubytovávaním turistov, nebudú môcť v budúcnosti čerpať prostriedky z regionálnych verejných dotácií. Výnimkou budú tie z nich, ktoré k tomu donútili miestne úrady, či už počas prírodných katastrof alebo iných mimoriadnych udalostí.

    Guvernér Lombardska Roberto Maroni – exminister vnútra a zároveň bývalý šéf Ligy severu vyhlásil, že cieľom dodatku bolo preukázať podporu verejnosti takým podnikateľom, ktorí „riskujú, aby pozdvihli skutočnú turistiku“. Viaceré talianske hotely už súhlasili s prijatím žiadateľov o azyl, za ktorých ubytovanie zaplatí centrálna talianska vláda, čo však podľa Ligy severu vedie k zarábaniu na migračnej kríze.

    Liga severu pôvodne chcela zájsť vo svojom ťažení proti hotelom, ktoré ubytovávali „ilegálnych“ cudzincov ešte ďalej a chcela im udeľovať pokuty vo výške až 10 000 eur a odobrať im napokon aj licencie. Takýto návrh však nepodporili koaliční partneri. Senátor Cesare Mirabelli zo stredoľavej Demokratickej strany (PD) talianskeho premiéra Mattea Renziho vládu vyzval, aby spomínaný zákon napadla na ústavnom súde. „Ľudia, ktorí prijmú migrantov, taktiež pomáhajú Taliansku v núdzi, takže by mali byť ocenení a nie potrestaní,“ vyhlásil Mirabelli, pričom zákon označil za barbarský a odporujúci všetkým talianskym zásadám.

    - Reklama -