Taliansko získa svetové prvenstvo. Je za tým nový minister školstva

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Fiaromonti z protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) je v novej talianskej vláde jedným z najvýraznejších podporovateľov zelenej politiky.

    Vyučovanie z perspektívy udržateľného rozvoja

    Kritiku od opozície si v septembri vyslúžil napríklad po tom, ako otvorene podporoval študentov a žiakov, aby vynechali školu a išli na protesty za záchranu svetovej klímy.

    Od septembra nasledujúceho školského roka budú musieť všetky štátne školy vyčleniť 33 hodín ročne, čo je v priemere takmer hodina týždenne, otázkam zaoberajúcim sa problematikou klímy, priblížil šéf ministerstva školstva v pondelok v rozhovore pre Reuters vo svojej kancelárii v Ríme.

    Podľa bývalého profesora ekonómie na Univerzite v Pretórii v Juhoafrickej republike sa aj mnohé klasické predmety, akými sú geografia, matematika a fyzika, budú po novom vyučovať z perspektívy udržateľného rozvoja.

    Minister je terčom kritiky

    “Celé ministerstvo sa mení tak, aby sa jadrom vyučovacieho modelu stali udržateľnosť a klíma,” dodal minister, ktorý je súčasťou novej talianskej vlády zloženej z protisystémového M5S a stredoľavicovej Demokratickej strany (PD).

    “Chcem, aby sa z talianskeho vzdelávacieho systému stal prvý vzdelávací systém, ktorý postaví životné prostredie a spoločnosť do centra všetkého, čo sa učíme v školách.”

    Fioramonti (42) je autorom mnohých kníh, ktoré tvrdia, že hrubý domáci produkt by sa viac nemal používať ako základný nástroj na meranie hospodárskeho úspechu krajiny.

    Od nástupu do funkcie pred dvoma mesiacmi je terčom ostrej kritiky pravicovo orientovanej opozície.

    Kritiku vyvolali aj jeho návrhy podrobiť dodatočnému zdaneniu letenky, plasty či sladené jedlá. Cieľom takéhoto kroku by bolo získať dodatočné zdroje na financovanie vzdelávania.

    Kritici však namietali už teraz vysokým daňovým zaťažením Talianov.

    - Reklama -