Taliansko prijme časť migrantov z lode Lifeline, ktorá zakotví na Malte

    0
    Migranti na lodi mimovládky Lifeline. (Autor: TASR)

    “Práve som telefonicky hovoril s (maltským) premiérom (Josephom) Muscatom. Loď Lifeline zakotví na Malte,” uviedol vo vyhlásení Conte, ktorého citovala agentúra DPA.  

    V rozhovore s Muscatom prisľúbil, že Taliansko prijme istý počet migrantov z plavidla organizácie Mission Lifeline, ktoré sa nachádza v medzinárodných vodách, približne 25 námorných míľ od maltských brehov.

    “Taliansko dúfa, že rovnaký krok urobia aj ďalšie európske krajiny budú nasledovať, ako to už bolo aj čiastočne oznámené,” napísal Conte. 

    Podľa talianskych médií má migrantov z lode Lifeline prijať celkovo šesť krajín, okrem Talianska aj Francúzsko, Španielsko a Malta.

    K dohode medzi Talianskom a Maltou o osude migrantov došlo aj vďaka intervencii predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

    Taliansko minulý piatok odmietlo vydať lodi Lifeline povolenie na vplávanie do svojich prístavov a neúspešne žiadalo Maltu, aby loď prijala. 

    Obe krajiny predtým odmietli loď Aquarius, ktorá patrí mimovládnej organizácii SOS Méditerranée a na jej palube sa nachádzalo viac ako 600 migrantov. Toto plavidlo napokon zakotvilo v nedeľu v španielskom prístave Valencia.

    - Reklama -