Taliansko povolí zakotviť lodi Ocean Viking so 104 migrantmi

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ministerstvo uviedlo, že loď zakotví v prístavnom meste Pozzallo na juhovýchode Sicílie a 70 z migrantov na jej palube následne premiestnia do Francúzska a Nemecka.

    Dosiahnutie takejto dohody oznámilo talianske ministerstvo vnútra v čase, keď je jeho šéfka Luciana Larmorgeseová v Mníchove na stretnutí ministrov vnútra krajín skupiny G6, ku ktorej patria Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Británia, Taliansko a Poľsko.

    Loď Ocean Viking plaviacu sa pod nórskou vlajkou prevádzkujú humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF). Dovedna 104 migrantov vyzdvihla 18. októbra z mora približne 90 kilometrov od pobrežia Líbye.

    SOS Méditerranée aj MSF v uplynulých dňoch vyzývali Taliansko i Maltu, aby migrantom, medzi ktorými sú aj dve tehotné ženy a dve bábätká, povolili vylodiť sa na svojich brehoch.

    Taliansko a Malta od vlaňajška odmietajú otvoriť svoje prístavy pre záchranné lode s migrantmi okrem prípadov, keď iné krajiny EÚ súhlasia s tým, že časť z nich prevezmú.

    Rokovania o rozdelení tohto bremena sú často namáhavé, píše DPA. Dodáva, že migranti sú ponechaní na mori, dokým krajiny nedospejú k dohode, v ktorej dosiahnutí im obvykle pomáha Európska komisia.

     

    - Reklama -