Taliansko môže ohroziť eurozónu, znie z Francúzska

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Budúcu vládu Talianska by mali vytvoriť euroskeptické strany Hnutie piatich hviezd (M5S) a Liga severu, ktoré počas predvolebnej kampane naznačovali aj možnosť vystúpenia krajiny z eurozóny.

    Le Maire v nedeľu v tejto súvislosti upozornil, že ak by nová vláda riskovala nesplnenie záväzkov týkajúcich sa dlhu, deficitu, ale aj ozdravovania bánk, “to všetko povedie k ohrozeniu finančnej stability eurozóny”.

    Predstavitelia populistickej M5S a ultrapravicovej Ligy severu predstavili v piatok vládny program, ktorý sa odvracia od úsporných opatrení Európskej komisie a od “diktátov” Bruselu.

    “Každý v Taliansku musí pochopiť, že budúcnosť Talianska je v Európe a nikde inde. A aby táto európska budúcnosť bola zaručená, existujú pravidlá, ktoré treba rešpektovať,” zdôraznil Le Maire. Dodal, že záväzky, ku ktorým sa doteraz hlásilo Taliansko, platia bez ohľadu na to, akú vládu má krajina. “Rešpektujem zvrchované rozhodnutie talianskeho ľudu, ale existujú záväzky, ktoré prekračujú každého z nás,” zhodnotil situáciu.

    - Reklama -