Taliansko by mala viesť dočasná vláda, vyhlásila hlava štátu

    0
    Sergio Mattarella (Autor: TASR)

    Podľa agentúry Reuters vyzval hašteriace sa politické strany, aby podporili dočasnú “neutrálnu vládu” s cieľom schváliť rozpočet a pripraviť predčasné voľby na začiatok roka 2019.

    V snahe ukončiť dvojmesačnú patovú situáciu po marcovom hlasovaní Mattarella uviedol, že nové voľby by mohli byť už v júli alebo v jeseni tohto roku, ak by takáto administratíva, nezávislá od politických strán, nezískala potrebnú podporu v parlamente.

    Prezident nenavrhol žiadne mená pre “neutrálnu” vládu, ale zdôraznil, že jej členovia by nemohli v budúcoročných voľbách kandidovať. 

    Dve terajšie najsilnejšie talianske strany už skôr v pondelok vyjadrili nesúhlas so širokospektrálnou vládou technokratov a vyzvali, aby sa voľby konali 8. júla, čo je podľa zákona najskorší možný termín.

    Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli najväčší úspech protisystémovému Hnutiu piatich hviezd (M5S) a stredopravicovej koalícii, ktorej súčasťou je euroskeptická Liga Severu a strana expremiéra Silvia Berlusconiho. Ani jeden subjekt však nezískal v parlamente absolútnu väčšinu.

    - Reklama -