Taliansko bojuje s prívalom migrantov, ale aj s mafiou a neziskovkami. Je to vraj fakt drsné

    0
    Talianski policajti stoja pri subsaharských afrických migrantoch, ktorí sedia na zemi po vylodení (Autor: TASR)

    Za uplynulé tri dni priplávalo k talianskym brehom desaťtisíc migrantov z Afriky a talianske úrady dávajú hlasno najavo, že takýto príval nie sú schopné zvládať. Taliansko úpenlivo žiada Európsku úniu o pomoc. Podľa britského denníka The Guardian dokonca vláda uvažuje o uzavretí prístavov. „Taliansko je vstupnou bránou do Európy pre väčšinu utečencov z afrického kontinentu. Všetkých zachránených migrantov z lodí potopených pri líbyjských brehoch vozia súkromné charitatívne organizácie práve do Talianska.“

    Britský denník uvádza, že v Taliansku sa otvorila intenzívna debata, že neziskové organizácie v podstate spolupracujú s pašerákmi ľudí. Prudký nárast počtu utečencov dokonca prinútil ministra vnútra Marca Minnitiho zrušiť svoju návštevu Washingtonu. Taliansko síce hrozí uzavretím svojich prístavov, ale mnohí to považujú len za nástroj, ako vyvinúť väčší tlak na Európsku úniu a prinútiť ju podniknúť konkrétne kroky.

    Myslí si to napríklad expert na Líbyu Mattia Toaldo. „Tento návrh by som opísal ako stav paniky. Taliansko tým chce skôr len zatlačiť na EÚ. Bol by som veľmi prekvapený, keby bol takýto postup v súlade s právom. Podľa platných zákonov existuje povinnosť zachraňovať všetkých ľudí, ktorí sa ocitnú na otvorenom mori v ohrození života. Keby boli uzavreté prístavy, migranti by boli fakticky ponechaní napospas svojmu osudu v Stredozemnom mori.“

    Situáciu Talianska sťažuje aj skutočnosť, že s pašerákmi ľudí nespolupracujú len neziskové organizácie, ale aj mafia. Ako informuje americký magazín Newsweek, mafia zo Sicílie sa spojila s nigérijským gangom Vikingovia, ktorý v bojoch proti svojim nepriateľom postupuje obzvlášť kruto – medzi jeho „pracovné nástroje“ patria mačety. Podľa polície spolupracuje s nigérijským prevádzačským gangom mafia, ktorá pôsobí v sicílskom meste Ballaro.

    Úrady sa obávajú, že spolupráca sa môže rozšíriť aj do hlavného mesta Palermo a ďalších oblastí ostrova. Nigérijský gang sa špecializuje na dovoz žien, z ktorých sa stávajú prostitútky. Odhaduje sa, že týmto spôsobom už dopravili k brehom Talianska asi 30 000 osôb. Na Sicílii však okrem miestnej mafie v ostatných rokoch operoval aj ďalší nigérijský gang známy ako Čierna sekera. Vplyv gangu sa oslabil po zásahu polície a jeho pozície zaujali práve Vikingovia.

    Nigérijčania sa podieľajú vo zvýšenej miere na pašovaní ľudí do Talianska, ale zároveň tvoria väčšinu aj medzi samotnými migrantmi. Ako píše Newsweek, za prvých päť mesiacov tohto roka prijalo Taliansko viac ako 60 000 migrantov, medzi ktorými figurovalo najviac tých, ktorý mali práve nigérijský pas. V Nigérii pritom napriek občasným potýčkam medzi moslimským severom a kresťanským juhom nepanuje vojnový konflikt, a preto by Nigérijčana mali byť považovaní za ekonomických migrantov a nie utečencov. Ako migranti potom nemajú veľkú šancu získať azyl.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -