Taliansko: Salvini zvolal prvé masové politické zhromaždenie po pandémii

    0
    Šéf strany Liga severu Matteo Salvini (Autor: TASR)

    „Druhého júna v Ríme – Reštartujme sa spoločne – za hrdé Taliansko”, hlása transparent Ligy Severu. Zároveň sľubuje, že podujatie sa uskutoční “v úplnom bezpečí”. Na transparente je zobrazený Salvini na pozadí rímskeho námestia Piazza Venezia, avšak hovorca strany uviedol, že lokalita mítingu ešte nie je stanovená.

    Piazza Venezia je miestom, kde bývalý taliansky fašistický diktátor Benito Mussolini zvykol rečniť k ľudu. Druhý jún pripadá na utorok, ale vtedy je v krajine štátny sviatok – Deň republiky.

    Salviniho mítingu budú pravdepodobne dominovať výzvy na väčšiu pomoc a daňovú úľavu pre podniky zasiahnuté koronavírusovou krízou, ako aj kritika vlády talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho.

    Masové zhromaždenia sú v Taliansku stále zakázané, ale očakáva sa, že opatrenia spojené s pandémiou COVID-19 sa v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov ešte viac zmiernia.

    Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v piatok o 242. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 262. Denný počet nových prípadov nákazy zase klesol na 789 oproti 992 prípadom zaznamenaným vo štvrtok.

    Celkový počet mŕtvych od vypuknutia nákazy v Taliansku 21. februára je aktuálne 31.610, uviedol Úrad pre civilnú ochranu. Ide o tretí najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch a Británii.

    Obmedzenia slobody pohybu po krajine by malo Taliansko zrušiť od 3. júna, uvádza sa v návrhu dekrétu talianskej vlády. Tento návrh však môže byť v konečnej podobe ešte pozmenený. Reštrikcie na cestovanie v rámci jednotlivých talianskych regiónov by sa mali zrušiť k 18. máju.

    - Reklama -