Talianske voľby: To je nárek. Plač. Strach, ktorý cíti EÚ. Ale Marine Le Penová do Bruselu odkázala toto

    0
    Líder Ligy Severu Matteo Salvini po zverejnení predbežných výsledkov parlamentných volieb v Taliansku v centrále v Miláne. (Autor: TASR)

    Taliani sa v pondelok prebudili do inej reality. Kým ešte v nedeľu mali rýdzo proeurópsku vládu, na ktorej čele stála ľavicová Demokratická strana, v budúcej vláde budú politici, ktorí sa profilujú viac či menej euroskepticky. Liga severu aj Hnutie piatich hviezd sú jednoznačne euroskeptické strany. A kritická voči Európskej únii je aj nemalá časť Berlusconiho Forza Italia. Ešte pred vyhlásením oficiálnych výsledkov sa s gratuláciou ozvali euroskeptici z celej Európy.

    „Gratulácia,“ poslal šéf holandskej Strany za slobodu Geert Wilders tweet vodcovi Ligy severu Matteovi Salvinimu. Práve Wilders bol až doteraz považovaný za predstaviteľa euroskeptickej strany, ktorá najvýraznejšie ovplyvnila výsledok volieb v členských krajinách EÚ. Ale ani jeho viac ako dvadsať percent mu nezaistilo vstup do vlády. Naopak Salvini má vďaka koalícii s umiernenou Berlusconiho Forza Italia predsa len oveľa väčšie šance.

     

     

    Zdroj: Twitter/Geert Wilders

    Mnoho pozitívnych ohlasov „zožalo“ aj Hnutie piatich hviezd, ktoré ako samostatný politický subjekt získalo najviac hlasov. „Gratulujem svojim kolegom v Európskom parlamente z Hnutia piatich hviezd, ktorí dnes večer tak zažiarili,“ napísal na Twitteri niekdajší šéf britskej UKIP Nigel Farage, ktorý zároveň retweetol video z osláv predstaviteľov Hnutia piatich hviezd.

     

     

    Zdroj: Twitter/Nigel Farage

    V podobnom duchu reagovala tiež šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová, ktorá si neodpustila jedovatú poznámku na adresu Bruselu. „Európska únia dnes prežíva veľmi zlý večer,“ napísala euroskeptická politička s neskrývaným zadosťučinením. Väčšina predstaviteľov Európskej únie sa zatiaľ k talianskym voľbám nevyjadruje.

     

     

    Zdroj: Twitter/Marine Le Pen

    Reakcie mediálneho mainstreamu sú však zrejmé už zo samotných titulkov článkov, ktoré o voľbách v Taliansku informujú. „Talianske voľby sa skončili veľkým povzbudením pre krajnú pravicu a populistov,“ napísal napríklad americký denník The New York Times. Francúzsky Le Monde konštatoval, že žiadna strana ani zoskupenie nezískali väčšinu a „protieurópskym stranám sa darilo veľmi dobre“. Rovnako ako server Aktuálně.cz, švédsky Aftonbladet tvrdí, že „Taliansko sa prepadá do chaosu“.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -