Talianska vláda chce, aby boli obchody v nedeľu zatvorené

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Liberalizácia otváracích hodín z roku 2012 bola úspešná. “Podporila spotrebu v ťažkom období. Je nepochopiteľné, prečo by sa mala zavádzať nedeľa bez nákupov,” uviedol šéf obchodného zväzu Federdistribuzione Claudio Gradara. Predovšetkým v čase, keď sa zvyšuje konkurencia zo strany internetového predaja.

    Plány vládneho Hnutia piatich hviezd, podľa ktorých by obchody boli v nedeľu a počas sviatkov zatvorené, sú “absurdné”, uviedol expremiér Matteo Renzi na Facebooku. Toto opatrenie by poškodilo predovšetkým mladých ľudí. “Šéf Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio zničí pracovné miesta,” tvrdí Renzi. Množstvo profesií vyžaduje prácu aj v nedeľu. “Di Maio tvrdí, že práca v nedeľu ničí rodinu. Asi žije na Marse.”

    Talianska vláda chce ešte do konca tohto roka schváliť zákon, podľa ktorého by nákupné centrá nemohli byť otvorené v nedeľu a počas sviatkov. Nákupné centrá a supermarkety by mohli byť otvorené maximálne počas 8 nedieľ a sviatkov. Vláda chce týmto zrušiť zákon kabinetu premiéra Maria Montiho (2011- 2012), ktorý zaviedol v Európe bezprecedentnú liberalizáciu otváracích hodín.

    “Táto liberalizácia ničí talianske rodiny. Je potrebné opäť regulovať otváracie hodiny,” povedal v nedeľu (9. 9.) vicepremiér a minister práce Di Maio, ktorý sa môže spoliehať na podporu cirkvi. Cirkev už roky požaduje voľnú nedeľu.

    - Reklama -