Talianska vláda čelí vážnemu obvineniu. Ide o utečencov

    0
    Utečenci. Tepláková súprava a flip-flopy s talianskou trikolórou sú ich jediným majetkom. (Autor: ReproFoto: Blog J. Miškova)

    Talianska vláda v ostatných mesiacoch žiadala o pomoc svojich európskych partnerov v snahe znížiť počet migrantov, ktorí prichádzajú do krajiny. Európska únia sa však na konkrétne kroky nezmohla, a preto sa údajne Taliani nakoniec dohodli okrem líbyjskej vlády so samotnými pašerákmi. V Líbyi tak aktuálne operujú najmenej dve milície, ktoré účinne bránia migrantom v ceste do Európy.

    Zatiaľ čo vlani v auguste dorazilo k talianskym brehom vyše 21 000 migrantov, uplynulý mesiac ich už bolo menej ako 3 000. O razantný pokles (86 %) sa postarali dve milície: al-Ammu a Brigáda 48, na čele ktorých stoja dvaja bratia z rodiny al-Dabashiovcov. Na základe dohody dostáva asi päťsto členov oboch milícií priamo od vlády zbrane a peniaze. Mnohí sa však obávajú, že to môže milície posilniť natoľko, že začnú ohrozovať slabú vládu na čele s premiérom Fayezom Sarrajom.

    Napokon presne tieto a ďalšie milície majú hlavný podiel na tom, že po páde Muammara Kaddáfího zachvátil Líbyu chaos, a aj preto nebol nikto schopný brániť ilegálnym migrantom v ich snahe dostať sa na európske brehy. Sarrajova vláda neovláda celé územie krajiny, ale oficiálne je uznávaná ako jediná vláda krajiny a od Európskej únie dostáva desiatky miliónov eur na zníženie migračného toku. Peniaze by mali ísť hlavne na posilnenie pobrežnej stráže a utečenecké centrá.

    Fayez Sarraj

    Fayez Sarraj Zdroj: TASR

    Brusel sa zatiaľ k údajne uzavretej dohode s pašerákmi verejne nevyjadril, ale talianska vláda obvinenie odmieta. Ministerstvo zahraničia priamo uviedlo, že s „pašerákmi ľudí by nerokovalo“. Nech už je to akokoľvek, údajná či skutočná dohoda prináša svoje ovocie; k poklesu došlo v auguste nielen v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, ale počet migrantov, ktorí prišli k európskym brehom, sa znížil aj oproti uplynulému mesiacu.

    Celkové počty za tento rok sú však stále vysoké. Za prvých osem mesiacov prišlo v lodiach po Stredozemnom mori do Európy vyše 105 000 migrantov, pričom za rovnaké obdobie minulého roka to bolo o približne 7 000 ľudí menej. Ďalší vývoj situácie teda bude záležať na dodržiavaní dohody zo strany oboch spomínaných milícií, ktoré sa v podstate stali súčasťou vládnuceho systému. Hovorca al-Ammu Bashir Ibrahim potvrdil, že „verbálnu dohodu“ uzavreli približne pred mesiacom.

    Ďalej uviedol, že milícia al-Ammu spadá pod ministerstvo obrany a Brigáda 48 zase pod ministerstvo vnútra. „Súčasnú situáciu by som nazval prímerím, ktoré bude pokračovať v závislosti od finančnej podpory talianskej a líbyjskej vlády. Ak tok peňazí a potrebného vybavenia zastavia, nebudeme môcť ilegálnej migrácii účinne brániť a všetko sa vráti do starých koľají,“ konštatoval hovorca al-Ammu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -