Taliani v šoku. Krajinu zastihlo silné zemetrasenie. Otrasy bolo cítiť aj v Ríme

    0
    Talianske mestečko Amatrice po zemetrasení. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Tri zemetrasenia v priebehu jednej hodiny zasiahli dnes dopoludnia oblasť stredného Talianska, ktorú vlani postihla ničivá séria otrasov zeme. Nové zemetrasenia pocítili výrazne aj v Ríme a najsilnejšie malo magnitúdu 5,5.

    Prvé zemetrasenie s magnitúdou 5,3 malo hypocentrum len deväť kilometrov pod povrchom v oblasti horského mestečka Amatrice, medzi mestami L'Aquila a Rieti, vyplýva z údajov talianskeho Národného geofyzikálneho a vulkanologického ústavu (INGV). 

    Nemecké Geologické výskumné centrum (GFZ) eviduje krátko po ňom druhé zemetrasenie s magnitúdou 5,5. Tretie malo magnitúdu 5,3.

    Z dediny Accumoli a z Amatrice, kde vlani zaznamenali väčšinu z takmer 300 obetí na životoch, už hlásili zrútenie viacerých poškodených budov. V Rieti podľa talianskych médií evakuovali školy.

    Vlani v auguste zahynulo v regióne pri zemetrasení s magnitúdou 6,2 celkovo 299 ľudí. Mnohé obce sú úplne zničené a desaťtisíce ľudí, ktorí prišli o domovy, žijú v dočasných príbytkoch. V oblasti odvtedy opakovane zaznamenávajú otrasy zeme. 

    V súčasnosti sa tam musia vyrovnávať aj s mrazivým počasím a množstvom snehu, ktoré do Európy priniesol arktický front.

    - Reklama -