Takýto protest Južná Kórea dlho nezažila. Požadujú hlavu prezidentky

    0
    Zástava Južnej Kórei (Autor: SITA)
    Polícia dnes vo svojej spresnenej bilancii uviedla, že ulicami Soulu pochodovalo približne 260.000 ľudí. Organizátori tvrdia, že na ich výzvu vyšlo do ulíc metropoly okolo milión ľudí.  
     
    Ide o jeden z najväčších politicky motivovaných protestov v Južnej Kórei za posledných niekoľko desaťročí a tretiu podobnú masovú akciu v priebehu tohto týždňa.
     
    Na poriadok v uliciach Soulu dozeralo dnes 25.000 policajtov, ktorých časť zablokovala prístup k Modrému domu – sídlu juhokórejských prezidentov. 
     
    Podľa verejnoprávneho vysielača KBS boli protesty plánované aj v 30 ďalších mestách Južnej Kórey, ako aj v desiatich mestách v zahraničí vrátane USA a Nemecka.
     
    Prezidentka čelí obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni, 60-ročnej Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci tá nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala ani bezpečnostnú previerku.
     
    Čche Son-sil je tiež podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií.
     
    Pak Kun-hje sa síce už za aféru okolo svojej dôverníčky aj niekoľkokrát v priebehu posledných dní verejne ospravedlnila, jej popularita však v najnovšom prieskume verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na desať percent.
     
    - Reklama -