Takýto bordel je tu normálny, polícia nerobí nič. Ďalšie šokujúce vyjadrenie k ohňom vo Švédsku. A tiež jedna neuveriteľná veta k Trumpovi

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Prezident Spojených štátov Donald Trump navštívil počas uplynulého víkendu americkú Floridu a okrem iného hovoril o problémoch, ktoré majú mnohé európske krajiny s integráciou imigrantov.

    „Musíme zaistiť bezpečnosť našich občanov. Pozrite sa, čo sa deje vo svete. Pozrite sa na také Nemecko, pozrite sa, čo sa stalo včera v noci vo Švédsku, kto by si to bol pomyslel. Prijali príliš veľa migrantov. Majú obrovské problémy,“ vyhlásil Trump.

    Negatívnu reakciu si vyžiadalo práve Trumpovo vyhlásenie o údajnom „incidente z predošlej noci vo Švédsku“, ktoré si nikto nedokázal vysvetliť, lebo svetové médiá o žiadnom probléme vo Švédsku neinformovali.

    Mnoho novinárov Trumpa obviňovalo, že si vymýšľa udalosti, ku ktorým nikdy nedošlo. Trump neskôr upresnil svoje víkendové vyjadrenie prostredníctvom svojho twitterového účtu, kde napísal, že v piatok večer sledoval správy o Švédsku na konzervatívnom televíznom kanáli Fox News.

    Spomínaný televízny segment obsahoval rozhovor s dokumentaristom, ktorý vo svojom najnovšom dokumente dával do súvislosti nárast počtu znásilnení a ďalších kriminálnych činov vo Švédsku s prítomnosťou migrantov z moslimských štátov. Ukázalo sa, že práve toto bol ten „incident“, o ktorom Donald Trump hovoril.

    „Švédsko? Teroristický útok? Čo fajčil?“ napísal na Twitteri bývalý ministerský predseda Švédska Carl Bildt.

    Ale len dva dni po Trumpovom floridskom príhovore došlo na predmestí švédskeho Štokholmu skutočne k výtržnostiam. Násilie prepuklo v oblasti Rinkeby (ktoré z veľkej časti obývajú utečenci) potom, keď polícia zatkla niekoľko ľudí podozrivých z predaja drog. Skupina, ktorú tvorilo 20 až 30 mužov, sa obrátila proti policajným dôstojníkom a dokonca aj okolostojacim.

    Z prepuknutia násilia na predmestí švédskeho Štokholmu Trumpa nepriamo obvinil bývalý minister práce a profesor z UC Berkeley Robert Reich.

    „Trumpove lži majú svoje následky,“ napísal Reich v utorok popoludní na Twitteri.

    Podľa správy britskej BBC Švédsko prijalo len v roku 2015 vyše 162 000 žiadateľov o azyl. Takmer tretina z nich prišla zo Sýrie.

    Ale podľa oficiálneho vyjadrenia švédskej Rady pre prevenciu proti zločinu v krajine nedošlo k žiadnemu „podstatnému“ nárastu v počte kriminálnych činov. Členovia rady však zaznamenali „nárast v počte násilných napadnutí a znásilnení v uplynulom roku“. Na druhej strane vraj došlo k „poklesu krádeží a zločinov spojených s predajom drog“, uvádza The New York Times s odvolaním sa na švédske úrady.

    V článku pre švédsky server Expressen Benjamin Dousa, ktorého otec sa presťahoval do Švédska z Turecka, napísal, že Trumpova kritika bola v určitom ohľade opodstatnená.

    „Zranení novinári, policajní dôstojníci zasypaní sprchou kameňov a vyrabované obchody nie sú, bohužiaľ, niečím, na čo by sme tu, kde ja žijem, neboli zvyknutí,“ napísal Dousa, ktorý je členom rady predmestia Rinkeby, ktorá je zodpovedná za distribúciu finančných prostriedkov medzi vzdelávacie a ďalšie sociálne inštitúcie.

    „Problém je v tom, že polícia neurobila vôbec nič, čo nebolo prvýkrát. Ak zatknú niekoho, kto robí problémy, za niekoľko dní ho zase prepustia. Nemá to žiadny zmysel,“ povedal podľa servera The Local Haider, ktorý pracuje v jednom z obchodov v Rinkeby.

    „Nejde zase o tak veľa ľudí, ktorí tu robia problémy; je to možno tridsať-štyridsať osôb. Bolo by dobré ich vo veľkom pozatýkať. Ponúka sa však aj iné riešenie, napríklad ich rozdeliť a poslať do rôznych miest. Hlavné je, aby normálni ľudia mohli spokojne žiť,“ dodal.

    - Reklama -