Takto zabíjajú deti Asadovi vojaci. Zdokumentovali to vedci

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Vedci zistili, že deti tvoria viac ako 16 percent z obetí z radov civilistov, ktorí prídu o život násilnou smrťou v oblastiach kontrolovaných neštátnymi ozbrojenými skupinami vrátane sýrskej opozície a jednotiek extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Tím vedcov z Británie, Belgicka, USA a Libanonu svoje zistenia zverejnil v časopise British Medical Journal, kde sa uvádza, že preskúmali okolnosti smrti asi 79.000 civilistov, ktorí prišli o život v rokoch 2011-15, pričom väčšina z nich zahynula v oblastiach mimo kontroly vládnych síl.


    Vedci konštatovali, že väčšina obetí sú síce muži, ale asi 25 percent padlých sýrskych civilistov tvoria ženy a deti. “Deti v týchto oblastiach sú zväčša obeťami ostreľovania a náletov – najmä zo strany vládnych síl,” uvádza sa v správe. Vzhľadom na to, že deti v sýrskom konflikte vo veľkej miere nevystupujú v úlohe bojovníkov, vysoký podiel detí medzi obeťami výbušných zbraní môže signalizovať neprimerané či bezohľadné správanie alebo použitie zbraní, upozornili vedci.

    Pripustili tiež, že môže ísť o výsledok zámerného cielenia na oblasti, kde sa predpokladá vysoký výskyt detí. Vedci uviedli, že ich analýza dát by mala podnietiť medzinárodné spoločenstvo k tomu, aby zvážilo “opatrenia na zastavenie toku ťažkých zbraní pre všetky strany sýrskeho konfliktu ako jeden z možných spôsobov vedúcich k zastaveniu násilností”. Hamit Dardagan – šéf v Londýne sídliacej organizácie Every Casualty Worldwide, dokumentujúcej obete ozbrojených konfliktov – v úvodníku pre najnovšie vydanie British Medical Journal napísal, že zverejnená správa by mala poslúžiť na zamyslenie všetkým, ktorí sa mylne domnievajú, že ženy a deti si v osídlených oblastiach môžu nájsť bezpečný úkryt pred vysoko explozívnymi výbušninami. Ich analýza podčiarkuje aj naliehavosť vydania zákazu nerozlišujúceho ostreľovania v civilistami obývaných oblastiach.


    Metódam používaným sýrskou armádou bola v uplynulých dňoch venovaná aj panelová diskusia, ktorá sa konala v rámci Valného zhromaždenia OSN. Jej účastníci poukázali na používanie tzv. barelových bômb, ktoré tiež označili za faktor podnecujúci Sýrčanov k opusteniu svojej vlasti. Kenneth Roth, výkonný riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), naliehal na medzinárodné spoločenstvo, aby vyvinulo tlak a skoncovalo s používaním tejto nedovolenej munície jednotkami vernými sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

     

    - Reklama -