Takto vyzerá aktivita Američanov. V Afganistane strojnásobili počet náletov

    0
    Afgánski vojaci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Od začiatku januára do konca apríla podnikli americké vzdušné sily v Afganistane takmer 900 náletov, pričom za rovnaké obdobie minulého roka to bolo necelých 300, uviedol hovorca amerických síl a misie NATO v Afganistane Bill Salvin.

    Povolenie vykonávať viac náletov udelil vlani v júni veliteľovi misie Rozhodná podpora generálovi Johnovi Nicholsonovi vtedajší americký prezident Barack Obama, dodal Salvin.

    So zvýšením počtu náletov uskutočňovaných afganskými a americkými silami došlo tento rok aj k zvýšeniu počtu civilných obetí. Podľa predstaviteľov Pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) je zvýšenie počtu obetí náletov medzi civilistami “znepokojujúce”.

    V prvom štvrťroku 2017 zahynulo v Afganistane v dôsledku náletov 72 civilistov a ďalších 76 ľudí utrpelo zranenia, pričom vlani prišlo v tom istom období o život osem civilistov ďalších 21 sa zranilo.

    Za celý rok 2016 zahynulo v Afganistane pri náletoch 250 civilistov a 340 ich utrpelo zranenia, čo je podľa OSN oproti roku 2015 až o 99 percent viac.  

    - Reklama -