Takto vyzerá Merkelovej „My to dokážeme“? Pre terorizmus utečencov Nemecko uvažuje nad národnou gardou

    0
    Anas Modamani na selfie fotke s Angelou Merkelovou (Autor: ReproFoto: Twitter/Anas Modamani)

    Ako “záložníci” by podľa Bildu pripadali do úvahy dobrovoľníci s vojenským alebo policajným výcvikom. Vzorom by mohla byť Národná garda v USA, ktorú tvorí niekoľko sto tisíc ľudí a je nasadzovaná pri nepokojoch, v prípade katastrof ako vnútorná rezerva či v ozbrojených konfliktoch doma aj v zahraničí, ale aj záložníci vo Francúzsku alebo vo Veľkej Británii. 

    Môžu za to médiá?

    Kriminalista a bývalý dolnosaský minister spravodlivosti Christian Pfeiffer pritom zatiaľ pripúšťa, že “spúšťacím momentom” pre páchateľa najnovšieho útoku v Ansbachu mohla byť intenzívna medializácia násilných činov v Nice (31-ročný Tunisan tam 14. júla vrazil do davu a zabil 84 ľudí), Würzburgu (vo vlaku medzi Treuchlingenom a Würzburgom útočil sekerou a nožom 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu, zranil päť ľudí, policajti ho zastrelili) a Mníchove (18-ročný mladík s nemecko-iránskym občianstvom zastrelil v obchodnom centre deväť ľudí a potom seba). 

    Intenzita médií má pre týchto ľudí, ktorí balansujú na hrane, zosilňujúce účinok,” povedal Pfeiffer agentúre DPA. Útok v bavorskom meste Ansbach, kde sa pred vstupom na hudobný festival odpálil 27-ročný sýrsky utečenec, nebola teda podľa neho náhoda.

    Desivý odhad

    Európsky policajný úrad Europol dokonca odhaduje, že v Európe sa nachádza až niekoľko stoviek potenciálnych islamistických teroristov. Ide o radikalizovaných občanov krajín Európskej únie, ktorí bojovali v Sýrii alebo v Iraku v radoch tzv. Islamského štátu a teraz sa vrátili domov, uviedol Europol pre dnešné vydanie novín Neue Osnabrücker Zeitung.

    Podľa Europolu sa momentálne nachádza najmä v Sýrii a Iraku asi 5000 bojovníkov z krajín EÚ. Približne 1500-1800 sa vrátilo domov, no mnohí z nich nemajú v úmysle spáchať teroristické útoky a ani ich nie sú schopní vykonať. “Stále však zostávajú stovky potenciálnych teroristov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť v Európe,” konštatoval Europol.

    Autor: Ste, TASR

    - Reklama -