Takto to už Sulík dlho neschytal. Dostal sa do pozície beznádejného Putinovho užitočného idiota, udrel Mikloš

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    V komentári na hnonline.sk sa exminister Mikloš vyjadril, že Sulíkove postoje voči Ukrajine sú absurdné, nepochopiteľné a neobhájiteľné. Spochybnil zároveň odôvodnenie, ktoré k Sulíkovmu hlasovaniu uviedla hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková. „Proti bezvízovému styku s Ukrajinou pán Sulík nič nemá, nepovažuje však za šťastné zavádzať ho práve v čase, keď v krajine prebiehajú občianske nepokoje, ktoré eskalujú až do otvorených konfliktov,“ uviedla Svrčeková.

    Podľa Mikloša, ktorý už vyše troch rokov pôsobí na Ukrajine, sú pritom takéto Sulíkove postoje „škodlivejšie ako Ficova ukrajinská dvojtvárnosť“. Obaja totiž majú voči Ukrajine podobný postoj, no keď príde na lámanie chleba, Fico sa aspoň správa podľa Mikloša zodpovedne.

    Čo sa týka samotnej situácie na Ukrajine, Mikloš priznáva, že nie je najjednoduchšia. Pričom hlavnými zdrojmi problémov je podľa neho jednak „ťažké dedičstvo skorumpovaného, oligarchického režimu od nezávislosti v roku 1992, znásobené desaťročiami komunistických deformácií predtým“. A ďalším je ruská anexia Krymu a pokračujúca ruská agresia na východe Ukrajiny.

    S tým prvým sa v poslednom čase krajina viac-menej úspešne vyrovnáva, i keď strojca toho druhého Putin sa snaží tento proces za každú cenu zvrátiť. Cena to pritom nie je podľa Mikloša vôbec malá. „Ukrajina je prvou krajinou, kde kvôli európskej perspektíve zomierali a stále zomierajú ľudia. Na Majdane ich bolo viac ako 100, v ozbrojenom konflikte so separatistami podporovanými Ruskom zomrelo viac ako 10 000 ľudí,“ napísal. Žiadne iné „občianske nepokoje“, ktoré by nesúviseli s ruskou agresiou, však na Ukrajine podľa jeho slov neexistujú.

    „Preto nepodporiť bezvízový styk, navyše s takým odôvodnením, aké Sulík použil, znamená len jedno – či sa mu to páči alebo nie, či si to uvedomuje alebo nie, dostal sa do pozície beznádejného Putinovho užitočného idiota,“ zakončil exminister.

    - Reklama -