Takto teda nie. Šéf NKÚ poslal po kontrole jasný odkaz slovenským mestám

    0
    Šéf NKÚ Karol Mitrík (Autor: A. K.)

    Obce alebo mestá podľa platnej legislatívy môžu uplatniť výnimku zo zákona o verejnom obstarávaní len v prípade, že kupujú už existujúci skolaudovaný bytový dom. “NKÚ upozorňuje samosprávy, aby sa pri príprave a realizácii projektov výstavby nájomných bytových domov riadili metodickým usmernením Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré jasne vymedzuje povinnosti samospráv pri uplatňovaní výnimky,” informovala dnes hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. “To znamená, že bez obstarávania je možné zakúpiť len existujúcu nehnuteľnosť určenú na bývanie. V prípade, že samospráva chce prostredníctvom dodávateľa realizovať rekonštrukciu existujúceho objektu na účely nájomných bytov, resp. chce získať nájomný bytový dom cez developera, v takýchto prípadoch je potrebné na dodávateľa stavebných či rekonštrukčných prác, resp. stavby robiť verejné obstarávanie,” dodala.

    Pri minuloročnej kontrole v dvadsiatich obciach a jednom meste, ktoré využili podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na výstavbu nájomných bytov, najvyššia kontrolná inštitúcia zistila, že v súvislosti s kúpou nájomných bytov pri výbere developerov priamo bez súťaže bola znížená transparentnosť pri vynakladaní verejných prostriedkov. Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zároveň odporučila, aby uvedený postup kúpy bytových domov podmienil verejnou súťažou na budúceho staviteľa bytových domov už pri uzatváraní zmluvy o budúcej zmluve. Potrebné je totiž jasne definovať podmienky, za ktorých musí obec realizovať verejné obstarávanie na získanie partnera pre výstavbu domu, ktorý bude financovaný z úveru od Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z ministerstva dopravy a výstavby.

    NKÚ od začiatku tohto roka eviduje viac ako osemdesiat doručených podnetov od občanov, politikov, inštitúcií verejnej správy a iných organizácií. Jednou z najčastejších problematík, ktoré sa v podnetoch objavujú, je práve sporná výstavba nájomných obecných bytov.

    - Reklama -