Takto sa vraždilo v Európe za ostatných 15 rokov. Terorizmus v číslach

    0
    Nákladné auto stojí na mieste teroristického útoku na promenáde v Nice 15. júla 2016 (Autor: TASR)

     – 23. októbra 2002 – RUSKO: Vyše 800 ľudí sledovalo muzikál, keď do sály divadla na Dubrovke v Moskve vnikli desiatky teroristov, medzi nimi aj ženy odeté do čierneho, tzv. čierne vdovy. Teroristi žiadali odchod ruskej armády z Čečenska. Po troch dňoch a nasadení omamujúceho plynu vpadli do divadla špeciálne jednotky. Zahynulo 129 rukojemníkov. O život prišlo aj všetkých 41 teroristov. Mnoho z nich malo strelnú ranu na krku. Dráma sa skončila 26. októbra.

    – 11. marca 2004 – ŠPANIELSKO: Viac ako 200 ľudí zahynulo a ďalších 2 000 bolo zranených pri bombových atentátoch vo vlakoch v Madride. Za útokom stála teroristická sieť al-Káida, aj keď sa pôvodne predpokladalo, že ich zrealizovala baskická organizácia ETA.

    – 1. septembra 2004 – RUSKO: Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1 128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra niekoľkohodinovou prestrelkou s ruskými bezpečnostnými silami, špeciálnymi jednotkami a výbuchmi náloží, ktoré v objekte rozmiestnili radikáli. Pri incidente a na jeho následky zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.

    – 7. júla 2005 – BRITÁNIA: Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus zahynulo 52 ľudí a ďalších sedem stoviek bolo zranených. Bomboví útočníci, britskí moslimovia, podľa vzoru al-Káidy nastúpili na stanici King's Cross do spojov verejnej dopravy a v troch vlakoch metra a v autobuse sa vyhodili do vzduchu. Išlo o najhorší útok v Londýne od druhej svetovej vojny. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila skupina označujúca sa ako Tajná organizácia džihádu a al-Káidy v Európe.

    – 24. januára 2011 – RUSKO: Samovražedný teroristický útok na moskovskom letisku Domodedovo, pri ktorom zahynulo okrem útočníka 37 ľudí a zranilo sa ďalších 180 osôb, spáchal 20-ročný muž pochádzajúci zo severného Kaukazu. Cieľom útoku boli zámerne cudzinci. Na letisku sa v tom čase nachádzalo päť Slovákov, medzi nimi aj herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou. Samovražedný útok nariadil čečenský povstalecký vodca Doku Umarov.

    – 22. júla 2011 – NÓRSKO:  Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Poškodená bola aj budova, kde sídli úrad nórskeho premiéra. Zahynulo osem ľudí. Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Streľba trvala 30 – 45 minút. Potom dorazila špeciálna policajná jednotka. Útočník, ktorým bol ultrapravičiar Anders Behring Breivik, sa vzdal. Mal pri sebe dve zbrane a množstvo munície. Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.

    – 7. januára 2015 – FRANCÚZSKO: Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti. Zranenia pri útoku utrpelo najmenej desať ďalších osôb. Redakciu Charlie Hebdo prepadli ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi.

    Páchateľom sa z miesta podarilo ujsť na vozidlách. O život prišli počas operácie, ktorú bezpečnostné zložky spustili 9. januára podvečer v obci Dammartin-en-Goele, kde sa od rána páchatelia skrývali pred políciou v tamojšej tlačiarni. Zabitými osobami boli bratia Said a Chérif Kouachiovci, ktorí nezadržiavali nijakého rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie. Mladý muž sa celý deň skrýval v jednej z miestností v papierovej škatuli, odkiaľ údajne dokonca informoval políciu o dianí v budove.

    Takmer simultánne polícia prikročila aj k riešeniu rukojemníckej drámy, ktorá sa na obed rozpútala v 12. parížskom obvode v blízkosti Porte de Vincennes, kde iný islamista – Amédy Coulibaly -, napojený na Kouachiovcov, v tamojšom supermarkete s kóšer potravinami zadržiaval skupinu rukojemníkov. Táto operácia sa tiež skončila smrťou ozbrojeného útočníka, ktorý pri obsadzovaní predajne zabil troch ľudí.

    Coulibaly 8. januára 2015 na parížskom predmestí smrteľne postrelil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Rukojemnícka dráma v Paríži si vyžiadala celkovo päť obetí vrátane Coulibalyho.

    -13. novembra 2015 – FRANCÚZSKO: Streľbu spustil páchateľ z automatickej zbrane v reštaurácii Petit Cambodge v 11. parížskom obvode. Strieľalo sa aj neďaleko koncertnej siene Bataclan v rovnakom obvode. Tri výbuchy boli hlásené pred barom v blízkosti národného štadióna Stade de France, kde francúzsky tím hostil Nemecko. Na zápase bol prítomný aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite presunuli do bezpečia.

    Pri útokoch v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov. Všetci útočníci boli vyzbrojení puškami kalašnikov a výbušnými zariadeniami, ktoré mali dosiahnuť “maximum obetí”. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá zdôvodnila, že išlo o odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.

    -14. novembra 2015 – NEMECKO: Teroristi plánovali odpáliť v nemeckom Hannoveri päť náloží. Tri na štadióne počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu, jednu na autobusovej zastávke a jednu na vlakovej stanici. Nemeckí agenti dostali varovanie od svojich francúzskych kolegov. Útoky mala v úmysle vykonať neurčená teroristická bunka. Zápas, ktorý sa chystala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko vládnych ministrov, bol 90 minút pred výkopom zrušený a štadión evakuovaný.

    – 22. marca 2016 – BELGICKO: Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Dva výbuchy na Zaventeme a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 35 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. Z 28 zabitých osôb zomrelo 15 na letisku a 13 v metre.

    V útoku na letisku Zaventem prišli o život dvaja teroristi. Jedného z nich sa podarilo identifikovať na základe odtlačkov prstov ako 29-ročného Ibrahima Bakraouiho. Druhým samovražedným atentátnikom bol Najim Laachraoui. Belgická polícia pátrala i po ďalšom podozrivom na úteku, ktorý sa objavil na záznamoch bezpečnostnej kamery z Maelbeeku po boku už identifikovaného atentátnika Khalida Bakraouiho: Mohamed Abrini sa následne vyšetrovateľom priznal, že “mužom v klobúku” na záznamoch je on.

    -29. júna 2016 – TURECKO: – Najmenej 36 mŕtvych si  vyžiadal teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckej metropole Istanbul. V tejto bilancii neboli zarátaní traja samovražední bomboví atentátnici.

    - Reklama -