Takto kamaráti nebudeme. Na jednej strane novoročné posolstvo, na druhej sankcie. To je nepriateľstvo, odkazujú Iránci do Bieleho domu

    0
    Iránsky ajatolláh Alí Chameneí (Autor: SITA/AP)

    Iránska štátna televízia vysielala večer novoročný prejav Chameneího z mesta Mašhad na severovýchode krajiny. “Z jednej strany nám posielajú novoročné posolstvo a na druhej strane ponechali (v platnosti) hospodárske sankcie. To je nepriateľstvo,” povedal Chameneí, ktorý má v Iráne posledné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach. Podľa jeho slov mnohé zahraničné spoločnosti sa naďalej vyhýbajú spolupráci s Iránom v obave pred USA. 

    Obama v sobotu v každoročnom videopolostve pri príležitosti perzského nového roka, známeho ako Novrúz, uviedol, že dohoda o iránskom jadrovom programe, ktorú Teherán dosiahol vlani so svetovými veľmocami, umožňuje Iránu vrátiť sa do svetového hospodárstva, zvyšovať obchod a investície a vytvárať pre Iráncov pracovné miesta a príležitosti na predaj ich tovaru po celom svete. 

    “Spojené štáty sa veľmi snažia o to, aby sa výsledky tejto dohody nestali prospešnými pre islamskú republiku,” tvrdí Chameneí. “Vyhrážali sa nám inými sankciami,” dodal s tým, že USA nesplnili všetky svoje záväzky z dohody.

    “Bankové transakcie stále narážajú na problémy. Návrat iránskeho kapitálu zo zahraničia čelí problémom. Keď sme to skúmali, zistilo sa, že sa obávajú USA,” citovala ho AP. Chameneí tiež varoval, že nič nezaručuje, že vláda budúceho prezidenta USA splní všetky záväzky, ktoré na seba vzal Obamov kabinet. 

    - Reklama -