Takto hlasovali „naši“ Turci? Belgicko zažilo drsné vytriezvenie

    0
    Belgickí vojaci. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Za posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu parlamentného systému na prezidentský v Belgicku hlasovalo viac ako 77 percent Turkov oprávnených voliť, informoval belgický denník Le Soir. Celkovo v Belgicku prišlo k urnám 81.000 Turkov, teda približne dve tretiny oprávnených voličov z tamojšej diaspóry.

    “Viac ako polovica Turkov hlasovala za autoritatívny systém. Ihneď skončime s dvojitým občianstvom,” uviedol na sociálnej sieti belgický poslanec Hendrik Bogaert, ktorého vyjadrenie citoval belgická televízia a rozhlas RTBF.

    Belgický štátny tajomník pre migráciu a azyl Théo Francken vyhlásil, že to len potvrdilo jeho rozhodnutie neudeliť víza imámom z Turecka, ktorí chceli pôsobiť v nelegálnych mešitách v Belgicku. V krajine sa nachádza stovka mešít pod kontrolou tureckých náboženských hnutí Diyanet a Milli Görüš, ktoré majú blízko k tureckej vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).

    Kriticky sa podľa RTBF na Twitteri vyjadril aj belgický poslanec Alain Destexhe: “77,8 percenta belgických Turkov hlasovalo za islamizmus a autoritatívne zriadenie, integrácia bola úspešná!”

    Absolútne najvyššiu podporu ústavných zmien vyjadrili tureckí voliči v Libanone, kde ich podporilo 93,9 percenta voličov. Jednoznačne za zmeny v referende hlasovali aj tureckí voliči v Rakúsku (73,2), Holandsku (71), Francúzsku (65,2), Nemecku (63) a Dánsku (60,6), uviedol Le Soir.

    Naopak, proti ústavným zmenám hlasovala väčšina Turkov v Španielsku (86,7 percenta) a Spojenom kráľovstve (79,1 percenta).

    Podľa agentúry Anadolu hlasovalo za ústavné zmeny 59,2 percenta všetkých oprávnených voličov v zahraničí, priamo v Turecku to bolo iba 51,2 percenta. Na referende sa mohlo zúčastniť približne 58,2 milióna oprávnených voličov, z toho 2,9 milióna v zahraničí. Turci žijúci v iných štátoch mali možnosť hlasovať v predstihu do minulej nedele.

    - Reklama -