Takto chce Matovič a jeho verní zmeniť Slovensko. Program, s ktorým idú do volieb, vznikal skoro rok a prím v ňom hrá…

    0
    Igor Matovič (Autor: SITA)

    „Myslíme si, že krajina, kde prekvitá korupcia a kde vládne beztrestnosť pre vysokopostavených gaunerov, nie je dobrá krajina,“ konštatovala Remišová. Obyčajní ľudia presadzujú zavedenie hmotnej zodpovednosti pre verejných činiteľov, sfunkčnenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, prísnejšie majetkové priznania pre verejných funkcionárov a odpolitizovanie štátnej správy. Zmeny by sa mali dotknúť aj verejného obstarávania a prideľovania eurofondov. 

    „Dobré školstvo je pre formovanie čestných a charakterných ľudí určujúce. Ak chceme zmeniť mentalitu národa, musíme začať v škole,“ podotkla Remišová. Podľa nej sa na Slovensku musí skončiť známe – kto nekradne, okráda rodinu. OĽaNO navrhuje každoročné zvyšovanie platov učiteľov o desať percent, odbremenenie učiteľov od byrokracie a ich kvalitnejšiu prípravu. 

    „Slovenské zdravotníctvo zaostáva v efektivite služieb aj v spokojnosti pacientov. Pripravili sme komplexný program reforiem,“ vyslovil sa Tibor Hlavatý. Program pre zdravotníctvo obyčajných ľudí stojí podľa jeho slov na troch pilieroch, ktorými sú nulová tolerancii voči rozkrádaniu, viac peňazí pre poskytovateľov a nie finančné skupiny a jasné pravidlá.

    OĽaNO – NOVA plánuje reformu nemocníc, reformu postavenia všeobecného lekára a jej posilnenie, reformu systému poskytovania dlhodobej zdravotnej starostlivosti pre nevládnych a reformu systému verejného zdravotného poistenia. Do modernizácie nemocníc by ročne malo smerovať 100 miliónov eur. Obyčajní chcú umožniť slovenským pacientom liečbu v zahraničí, ak si ju pacient vyberie, preplácaná by bola do obvyklých nákladov na Slovensku. 

    Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová zastrešuje oblasť rodinnej politiky. OĽaNO – NOVA chce predĺžiť materskú dovolenku na 12 mesiacov tak, aby jej úroveň dosahovala 100 percent predošlého príjmu. Deti od troch rokov by mali mať nárok na bezplatné miesto v škôlke. Jurinová sa zasadzuje aj za opätovné zavedenie siete predmanželských a manželských poradní. Daňový bonus na dieťa navrhuje OĽaNO – NOVA zvýšiť na 500 eur ročne, čo je takmer dvojnásobok oproti súčasnému stavu. 

    V ekonomickej oblasti podľa Marcela Klimeka obyčajní presadzujú vyššie platy, nižšiu nezamestnanosť a potravinovú sebestačnosť. Dane pre bežných podnikateľov navrhujú znížiť k úrovni 16 percent, pre oligopoly (trh, na ktorom dominuje obmedzený počet firiem s monopolným postavením) by sa, naopak, mali dane zvýšiť do úrovne 50 percent. Dopad na rozpočet by mal byť neutrálny. Na Slovensku by sa podľa Klimeka mali vytvoriť špeciálne ekonomické zóny, dotácie v pôdohospodárstve by mali byť viazané na produkciu a zamestnanosť. 

    Podľa rómskeho splnomocnenca vlády Petra Polláka by pre deti zo sociálne slabých komunít mala byť povinná účasť v materskej škole, aby mohli nastúpiť pripravené do základnej školy. Do zmeny v osadách treba zapojiť aj rómsku komunitu, a treba riešiť aj tvorbu pracovných príležitostí pre dlhodobo nezamestnaných, napríklad tak, že keď sa v osade stavia škola, pracovať na výstavbe budú samotní Rómovia. 

    Daniel Lipšic, ktorý zastrešuje oblasť vnútra a justície, považuje za kľúčové vymeniť ľudí na vedúcich pozíciách, a to generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, šéfa polície a šéfa Národnej kriminálnej agentúry. Iba statoční ľudia v kľúčových funkciách podľa Lipšica môžu byť garanciou toho, aby nikto nemohol mať pocit, že stojí nad zákonom. „Riešením nie sú systémové balíčky v červených doskách, ale výmena kľúčových ľudí,“ dodal Lipšic. 

    Matovič garantujúci oblasť podnikateľského prostredia pripomenul, že dlhodobo udržateľné pracovné miesta tvorí iba motivovaný a nebuzerovaný súkromný sektor a nie štát. OĽaNO – NOVA chce preto vytvoriť férové prostredie medzi podnikateľom a štátom.  Predseda obyčajných ľudí vylúčil z povolebnej spolupráce Smer a SNS, s akýmikoľvek ďalšími stranami si vie predstaviť napĺňanie predstaveného programu.

    - Reklama -