Také zvláštne… Nemecký súd trvá na návrate bin Ládinovho bodyguarda do spolkovej republiky

    0
    Ilustračné foto, vlajky Nemecka a EÚ (Autor: TASR)

    BAMF poukazoval na udalosti z uplynulých týždňov. Prístup tuniských orgánov k Samimu A., ktorého deportovali z Nemecka napriek predmetnému rozhodnutiu nemeckej justície, podľa inštitúcie ukazuje, že mu vo vlasti nehrozí mučenie ani neľudské správanie. Práve obavy z neho, respektíve chýbajúce garancie z Tuniska figurovali v zdôvodnení ominózneho súdneho rozhodnutia.

    Správny súd sa však s touto argumentáciou nestotožnil. Podľa názoru sudcov sa situácia v Tunisku v oblasti ľudských práv v uplynulých týždňoch nezmenila. Pre Samiho A. tam naďalej jestvuje nebezpečenstvo prístupu v rozpore s rešpektovaním ľudských práv, konštatovali v zdôvodnení verdiktu.

    V praxi to znamená, že súd naďalej trvá na návrate Tunisana do spolkovej republiky.

    Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

    Samiho A. deportovali v piatok 13. júla ráno z Nemecka do jeho severoafrickej vlasti. Stalo sa tak napriek tomu, že Správny súd v Gelsenkirchene v predvečer tohto kroku jeho vyhostenie z krajiny nepovolil, pretože – ako konštatoval – zo strany tuniskej vlády neexistujú diplomaticky záväzné záruky, že vo vlasti nebude vystavený mučeniu. K mužovmu vyhosteniu došlo v čase, keď úradu BAMF ešte nedoručili fax so súdnym rozhodnutím z predchádzajúceho večera.

    Neskôr stanovené ultimátum gelsenkirchenského súdu pre návrat Tunisana do Nemecka vypršalo bez zmeny situácie, pretože Sami A. je vo vlasti vyšetrovaný pre podozrenie z teroristických aktivít a musel odovzdať cestovný pas, takže krajinu nemôže opustiť. Napriek tomu správny súd požaduje od mesta Bochum, do ktorého sa deportovaný včas nevrátil, úhradu vopred avizovanej pokuty 10.000 eur a hrozí ďalšou v rovnakej výške.

    Krajinský rezort pre utečencov už avizoval spoločne s mestom Bochum podanie sťažnosti na Vrchný správny súd, ktorá má odkladný účinok, takže zatiaľ nie je potrebné uhradiť žiadne finančné prostriedky.

    Sami A. žil od roku 2005 v nemeckom meste Bochum spolu s manželkou a štyrmi deťmi a mesačne inkasoval sociálnu podporu vo výške 1168 eur. Nemecké úrady ho zatkli koncom júna a označili ho za potenciálnu teroristickú hrozbu. Odvtedy sa nachádzal v extradičnej väzbe, ktorú opustil až krátko pred deportáciou.

    - Reklama -