Tak toto tu ešte nebolo. Prezidentom Somálska bude Američan

    0
    Maxamed Cabdulaahi Farmaajo (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Najúspešnejším spomedzi 21 kandidátov v prvom kole voľby bol doterajší prezident Xasan Sheekh Maxamuud, ktorý predstihol Farmaaja v pomere 88 k 72 hlasom. V druhom kole hlasovania oboch parlamentných komôr, do ktorého sa dostali traja kandidáti, však získal jasnú prevahu Farmaajo.

    Maxamuud na základe výsledkov hlasovania uznal svoju porážku a zablahoželal víťazovi voľby. Expremiér s dvojakým somálsko-americkým občianstvom následne zložil prezidentskú prísahu.

    Po oznámení výsledkov prezidentskej voľby sa ozývala v uliciach Mogadiša oslavná streľba, ktorej pôvodcami boli podľa vyjadrenia polície vojaci podporujúci Farmaaja.

    Vzhľadom na hrozby zo strany radikálnej islamistickej skupiny aš-Šabáb hlasoval parlament o novej hlave krajiny za mimoriadnych bezpečnostných opatrení vrátane uzavretia medzinárodného letiska v Mogadiše. Miestom voľby bola bývalá letecká základňa v hlavnom meste.

    „Toto víťazstvo predstavuje záujem somálskeho ľudu. Toto víťazstvo patrí somálskemu ľudu a je začiatkom éry jednoty a demokracie v Somálsku, ako i začiatkom boja proti korupcii,” vyhlásil Farmaajo po zložení prezidentskej prísahy.

    Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barreho. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu Somálska federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí. Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida.

    - Reklama -