Tak to už je rasizmus, komentujú kritici Rusko. Barack Obama na toaletnom papieri, ale aj v reklame na autoumyváreň, ktorá sľubuje zmyť všetku čiernu

    0
    Prezident Barack Obama si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na bilaterálnom stretnutí počas summitu G20 18.júna 2012 v Los Cabos, Mexiko (Autor: SITA)
    Šéf Bieleho domu je v Rusku terčom posmeškov a rôznych reklám či karikatúr. Obamu Rusi často znázorňujú v nelichotivých súvislostiach, no kritici tento druh humoru považujú za rasizmus. Pred dvomi rokmi sa na budove oproti sídlu ambasády Spojených štátov v Moskve objavil v deň Obamových narodenín svetelný odkaz, ktorý americkú diplomaciu nepotešil. Projekcia, ku ktorej sa prihlásili moskovskí študenti, znázorňovala Obamu s narodeninovým klobúčikom na hlave, ako do úst strká banán spôsobom, ktorý pripomínal narážky na orálny sex. 
     
    VIDEO Rusi zapriali Obamovi k narodeninám 
    Narodeninové želanie pre Obamu však nebol ani zďaleka jediný prejav voči prvému prezidentovi USA tmavej pleti, ktorý pôsobí rasisticky. Ako prvá sa správa o umyvárni áut v meste Blagoveščensk v Amurskej oblasti objavila na ruskom portáli Amur.info. Táto linka na umývanie áut si zvolila naozaj netradičný pútač. 
     
    Spomínaná autoumyváreň na ďalekom východe Ruska má na priečelí karikatúru prezidenta Spojených štátov s vydeseným výrazom v tvári. Celú reklamu, ktorú americkí diplomati považujú za rasistickú, dopĺňa slogan Zmyjeme všetku čiernu. 

    Reklama na autoumyváreň s Obamom nie je jediná v Rusku, v ktorej vystupuje americký prezident. Začiatkom mája vypustilo sibírske mesto Krasnojarsk do predaja nanuky s názvom Obamka, čo je v ruštine zdrobnenina priezviska šéfa Bieleho domu. V podstate to znamená maličký Obama. Nanuk má podľa agentúry Reuters vanilkovú príchuť a má polevu z čiernej čokolády. Na obale je malý černošský chlapec.  
     
    Podľa portálu Rádia Slobodná Európa je v Krasnojarsku aj kaviareň, v ktorej si na svoje prídu najmä odporcovia amerického prezidenta. Majú tam totiž údajne toaletný papier s potlačou tváre, ktorá sa podobá na Baracka Obamu. 
     
    Informačné a analytické centrum Sova, ktoré monitoruje rasizmus, xenofóbiu a násilie namierené voči migrantom v Rusku tvrdí, že v uplynulých rokoch rastie počet útokov spojených s predsudkami voči ľuďom iného etnika či vierovyznania. Rovnako rastie aj počet neonacistických organizácií a protimigračných skupín v Rusku. 
     
    - Reklama -