Tak to je sila: Al-Káida sa vyjadrila k vojne v Sýrii, už sa nevyhráža len nám

    0
    Útok sýrskych vládnych jednotiek na povstalcov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Po internete koluje Zawahiriho nahrávka s názvom Sýria sa bude klaňať len Bohu. „Buďte trpezliví a pripravte sa na dlhú vojnu proti križiakom a ich partnerom, šiítom,“ odkazuje šéf teroristickej organizácie sýrskym rebelom. Táto partizánska vojna vraj nepriateľa vyčerpá.

    Za správnych moslimov považuje podľa všetkého len sunnitov. Šiíti, ktorí tvoria väčšinu populácie Iránu, sú preňho takí istí nepriatelia ako Západ. Preto je jeho nepriateľom aj sýrsky prezident Asad, ktorý v zásade patrí k šiítskej vetve islamu. Všetkých ostatných vníma ako nepriateľov, ktorí sa snažia zabrániť nastoleniu vlády islamského práva v Sýrii.

    Analytik televízie al-Džazíra Marwan Bishara k tomu poznamenáva, že význam al-Káidy klesá, a preto sa všemožne snaží vrátiť na výslnie, ktoré si teraz „užíva“ Islamský štát. Zawahiri si ešte pamätá časy, keď al-Káidu viedol Usáma bin Ládin, a takisto nezabudol, že všetko, čo jej členom bývalý vodca nariadil, splnili. Dnes je hierarchická štruktúra al-Káidy zničená. Hlási sa k nej niekoľko skupín (od Iraku cez Sýriu až po Jemen), ktoré však operujú samostatne a nepodliehajú žiadnemu centrálnemu vedeniu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -