Tak sme vyfasovali facku za to, že nechceme utečencov. Od Švédska

    0
    Sýrsky utečenec putujúci s dieťaťom do Švédska na svojej zastávke v Maďarsku (Autor: SITA)

    „Pochopím, keď poviete, že táto kríza je problém. Ale keď poviete: Nie je to náš problém, nemôžeme prijať moslimov – nie, to nie je podľa mňa súčasť našich európskych hodnôt a tomuto prístupu skrátka nerozumiem,“ uviedol Löfven.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Švédsky politik tak zrejme narážal na fakt, že ministri vnútra EÚ v septembri v Bruseli schválili väčšinou hlasov rozhodnutie prerozdeliť utečencov z Talianska a Grécka medzi jednotlivé členské krajiny. Proti kvótam vtedy hlasovali Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo.

    EÚ sa s utečeneckou krízou musí vyrovnať spoločnými silami

    Niektorí politici členských krajín východnej časti EÚ navyše vyjadrili nechuť prijímať moslimských utečencov a útočisko ponúkli prednostne kresťanom. „Európska únia sa musí s touto krízou vyrovnať spoločnými silami. Jedna, dve či tri krajiny to nemôžu urobiť oddelene,“ podotkol švédsky sociálnodemokratický premiér.

    Švédsko patrí spolu s Nemeckom k štátom, ktoré prijímajú najviac utečencov. O azyl v krajine, ktorá má 9,6 milióna obyvateľov, požiadalo tento rok viac ako 95 000 ľudí, čo už výrazne presiahlo zatiaľ najvyšší počet 84 000 žiadostí podaných v roku 1992 utečencami z krajín bývalej Juhoslávie. Imigračné úrady odhadujú, že do konca tohto roka príde do krajiny asi 190 000 migrantov.

    autor: vam

    - Reklama -