Tak predsa. Turecko prestalo plniť časť dohody s Úniou o migrantoch

    0
    Utečenci sedia na lodi počas záchrannej akcie rybárov (Autor: TASR)

    Popri oznámení uvedeného kroku Cavusoglu pohrozil aj úplným vypovedaním dohody s EÚ, k čomu podľa neho môže Ankara kedykoľvek jednostranne prikročiť.

    “Odteraz môžeme hovoriť: Neplníme to a už to neplatí,” citovala slová ministra rakúska stanica ORF.

    Cavusoglu v uvedenom vyjadrení vyčítal Európskej únii, že nerealizuje sľubované uvoľnenie vízového režimu s Tureckom, čo Ankara považuje za “nutnosť”.

    ORF v tejto súvislosti pripomenula, že Turecko v poslednom období opakovane pohrozilo vypovedaním dohody o migrantoch. Minister pre európske záležitosti Ömer Celik v stredajšom rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že je načase túto dohodu prehodnotiť.

    Najnovší krok prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a viacerými členskými štátmi EÚ. Spory medzi Ankarou a Úniou eskalovali po viacerých zákazoch vystúpenia tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

    Dohoda medzi EÚ a Tureckom z marca 2016 predpokladá, že Ankara prijme naspäť všetkých nelegálnych migrantov, ktorí sa doplavili z Turecka na grécke ostrovy.

    Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka iného sýrskeho utečenca. Do konca roka 2016 bolo presunutých z Grécka naspäť do Turecka približne 1200 migrantov.

    - Reklama -