Tak nič, vítači: Už aj tento politik sa pomaly obracia chrbtom k migrantom. Aj k tým zo Slovenska

    0
    Šéf britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn (Autor: SITA)

    Labouristi doteraz na rozdiel od konzervatívcov či UKIP hovorili o prisťahovalectve len v samých superlatívoch. Teraz však Corbyn v relácii britského televízneho komentátora Andrewa Marra skonštatoval, že imigrácia z krajín Európskej únie „zničila pracovné podmienky pre Britov“. Zároveň sa šéf labouristov prekvapivo vyjadril za odchod Veľkej Británie zo spoločného trhu. „Spoločný trh závisí od členstva v EÚ. Tieto dve veci sú neoddeliteľne previazané.“

     

     

    Zdroj: Twitter/The Andrew Marr Show

    Corbyn by si podľa svojich slov dokázal skôr predstaviť, že by sa jeho krajina dostala do rovnakej pozície ako Nórsko, ktoré má s EÚ uzavretú špeciálnu dohodu. Hlavnou témou však bolo pre Corbyna prisťahovalectvo. Ako zdôrazňuje ľavicový magazín New Statesman, podobné slová z úst šéfa labouristov zaznievajú len veľmi zriedka. Corbyn ako typický ľavicový politik totiž na prisťahovalectve vidí len samé pozitíva.

    Tentoraz to však vyzeralo tak, ako keby Corbyn prestúpil do inej politickej strany. „Nechceme masové dovážanie zle platených pracovníkov zo strednej Európy, ktorých prítomnosť ničí náš pracovný trh. Najmä v odbore stavebníctva. Zabránil by som britským agentúram inzerovať pracovné miesta v strednej Európe. Najprv by ich mali ponúkať u nás doma,“ cituje Corbyna magazín a dodáva, že takýto postup však EÚ považuje za diskriminačný.

    „V budúcnosti by mali do Veľkej Británie prichádzať uchádzači o naše pracovné miesta, ktorí majú určitú kvalifikáciu. V súčasnosti k nám pracovné agentúry dovážajú jedincov, ktorí sú ochotní pracovať za veľmi nízku mzdu, a tak nahrádzajú, najmä v už spomínanom stavebníctve, britských pracovníkov. To je alarmujúce. A najviac na tom zarábajú firmy a tieto agentúry,“ kritizoval Corbyn, ktorý je považovaný za „najľavicovejšieho“ šéfa labouristov v ostatných rokoch.

    Keď však bola reč o iných témach, Corbyn sa nezaprel a hovoril už ako tradičný „ľavičiar“. Ak by labouristi vyhrali voľby, tak by podľa Corbyna odpustili študentom v ročníku 2017/2018 poplatky. Zároveň šéf labouristov prisľúbil, že jeho strana bude presadzovať audit v každej spoločnosti. „Nikto z firmy by nemal brať viac ako 20-násobok toho, čo najmenej platený zamestnanec,“ povedal Corbyn.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -