Tak na to rovno zabudnite. Z Afriky prišla správa, že utečencov si späť nezoberú

    0
    Utečenci z Eritrey (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo s návratom tých utečencov, ktorí v Európe nedostanú azyl a ktorí prišli cez Turecko, by na základe dohôd s Ankarou nemal byť problém, iná situácia bude s tými, ktorí na starý kontinent priplávali z Líbye. Tamojší premiér al-Sarraj Fayez totiž pre denník Welt am Sonntag uviedol, že líbyjská vláda odmieta prijímať späť utečencov zadržaných na ceste na európsky kontinent. „Líbya nebude akceptovať podobnú zmluvu, akú uzavrelo s EÚ Turecko. Európa si musí sama nájsť spôsob, ako vracať utečencov do ich domovských krajín. Utečenci tu s nami žiť nemôžu,“ cituje premiéra nemecký denník.

    Predseda vlády národnej jednoty tak reagoval na vyjadrenie rakúskeho ministra zahraničia Sebastiana Kurza, ktorý pre Presse am Sonntag uviedol, že Európa by mala postupovať rovnako ako Austrália, utečencov držať na stredomorských ostrovoch a vracať ich späť.

    Objavila sa tiež správa, že v snahe zabrániť utečencom dostať sa do Európy Európska únia zvažuje partnerstvo so Sudánom, ktorého prezident je obžalovaný z vojnových zločinov, a s Eritreou, ktorej vládu obvinila OSN zo zločinov proti ľudskosti. Sudán aj Eritrea sú totiž podstatným zdrojom utečencov snažiacich sa dostať do Európy.

    Podľa oficiálneho dokumentu EÚ, ktorý by mal byť zverejnený v utorok, prisľúbila EÚ, že zrealizuje projekt, v rámci ktorého bude Európa poskytovať sudánskym bezpečnostným službám zariadenie a peniaze na zastavenie prúdu utečencov a súčasne bude pomáhať súdnictvu v Eritrei.

    Na tieto návrhy reagovali aktivisti za ľudské práva a ľavicoví europoslanci s rozhorčením. Barbara Spinelliová, talianska europoslankyňa za GUE/NGL, ľavicovú koalíciu v Európskom parlamente, zdôraznila: „Týmto by sme sa podieľali na sprisahaní s diktatúrami a odopreli by sme základné ľudské práva ľuďom utekajúcim pred vojnami, hladomorom a extrémnou chudobou. Európska komisia by sa mala za tento návrh hanbiť.“

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -