Tak kde to vybuchne nabudúce? U nás, obávajú sa obyvatelia metropoly

    0
    Britská polícia, ilustračné foto (Autor: SITA)

    Ako uvádza Daily Star, bezprostredne po udalostiach v Bruseli sa na sociálnych sieťach objavilo mnoho rozrušených komentárov britských občanov, ktorí sa obávajú, že po Paríži a Bruseli je na rade Londýn. V hlavnom meste Veľkej Británie došlo naposledy k teroristickému útoku v júli 2005, kedy bolo v rámci série explózií usmrtených viac ako päťdesiat ľudí a ďalších asi 700 ľudí bolo zranených. Na konci minulého roka sa v britských médiách objavili informácie, že napríklad v roku 2014 sa podarilo britským spravodajcom zmariť hneď sedem teroristických útokov.

    Britský premiér David Cameron v reakcii na udalosti v Bruseli zvolal schôdzu krízového výboru vlády COBRA. „Útoky sa odohrali v Belgicku, ale mohlo k nim pokojne dôjsť aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku alebo inde v Európe. Musíme sa týmto hrozbám postaviť spoločne a dať teroristom jasne najavo, že nemajú šancu zvíťaziť,“ uviedol Cameron pre médiá a dodal, že v mene britskej vlády ponúkol belgickej strane maximálnu podporu. „Sú to ťažké časy, ale urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme ich zastavili.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Riziko hrozby možného teroristického útoku na ciele vo Veľkej Británii je dnes podľa Daily Star na stupni označenom ako „závažný“, čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný. Ak sa zvýši stupeň ohrozenia na „kritický“, bude to znamenať, že teroristický útok sa dá očakávať v blízkej budúcnosti. Naposledy takej vysokej hrozbe čelila Veľká Británia v júni 2007. Po útokoch z 11. septembra 2001 v New Yorku už teroristi „úradovali“ okrem Londýna aj v Madride, kde v roku 2004 zomrelo takmer 200 ľudí a ďalších viac ako 2 000 ľudí bolo zranených.

    V októbri minulého roka pripustil šéf britskej bezpečnostnej služby MI5 Andrew Parker, že aj napriek výraznej snahe si nemôžu byť spravodajcovia nikdy istí, že dokážu zmariť všetky teroristické útoky. Po novembrových útokoch v Paríži Islamský štát varoval v jednom zo svojich videí, že nabudúce bude na rade Londýn či iné britské mesto. Diskusie o bezpečnosti sa vo Veľkej Británii striedajú s témou týkajúcou sa referenda, v ktorom sa britskí voliči vyjadria o budúcnosti krajiny v EÚ. Napríklad bývalý šéf MI6 Richard Dearlove pre denník Daily Mail povedal, že Brexit by Veľkej Británii umožnil lepšiu kontrolu hraníc a zároveň by mohla z jeho pohľadu jednoduchšie deportovať teroristov.

    - Reklama -