Tak gender studies budú hovoriť do našich dôchodkov? Markéta Šichtařová si čítala zloženie komisie ministerky Maláčovej a čoraz viac žasla

    0
    Ekonómka Markéta Šichtařová (Autor: ReproFoto: ČT)

    „Už som sa celkom stratila v tom, koľká reforma reformy reformy reformy to má byť tentoraz,“ krúti Šichtařová hlavou nad už niekoľkou predstavenou komisiou zaoberajúcou sa dôchodkami. Tentoraz sa volá komisia „pre spravodlivé dôchodky“. Už samotný názov sa zdá ekonómke dosť zavádzajúci. „,Spravodlivé dôchodky‘? Bolo azda niekedy cieľom akejkoľvek vlády mať nespravodlivé dôchodky? Ale nechajme bokom, že obskúrne označenie sa snaží takúto myšlienku podsunúť. Sú tu aj obskúrnejšie veci,“ podotýka.

    Tými sú podľa ekonómky ciele tejto novej komisie, ktorá vychádza z programového vyhlásenia vlády a záštitu nad ňou má Ministerstvo práce a sociálnych vecí ČR. V programovom vyhlásení sa vraj uvádza, že cieľom je „plošné zabezpečenie na princípe solidarity“ a „posilnenie zásluhovosti“. A práve tu Šichtařová zdvíha ukazovák, varujúc pred rozdielmi medzi týmito pojmami.

    „Solidarita znamená, že tým, ktorí majú viac, niečo vezmeme a dáme tým, ktorí majú menej,“ zdôrazňuje s tým, že solidarita v tomto prípade znamená tlak na väčšiu či menšiu rovnosť. „A zásluhovosť znamená, že tí, ktorí si viac zaslúžia, viac dostanú. Zásluhovosť teda znamená nerovnosť,“ dodáva ekonómka, ktorá to považuje za slušný oxymoron typu suchý dážď, chladivý oheň či ohlušujúce ticho.

    Potom si posvietila na členov samotnej komisie, medzi ktorých sa radí napríklad Česká ženská loby. „A prečo Česká ženská loby? Keď už vyváženosť a solidarita, kde tam máme nejakú mužskú loby?“ udivuje ekonómku, kto sa to do komisie dostal. Rovnako ju desí aj členstvo Gender Studies. „Čo má čo samozvaná mimovládna nezisková organizácia hovoriť do toho, koľko dostanem zaplatené v dôchodku?“ rozčuľuje sa Šichtařová a pýta sa, či vláda necíti, že je vrcholne nemravné ťahať do diskusie o dôchodkoch akúkoľvek neziskovku, ktorej definičným znakom je, že je nevolená, a teda úplne samozvaná, reprezentujúca len svoje vlastné záujmy.

    Pôvodný text nájdete na webe iDnes.cz.

    autor: nab

    - Reklama -