Tajné služby už pred rokom dostali tip na Nóra, ktorý strieľal v mešite

    0
    Policajti na mieste po streľbe v islamskom centre al-Noor v meste Baerum neďaleko Osla 10. augusta 2019. (Autor: TASR, PL.sk)

    Šéf PST Hans Sverre Sjövold na tlačovej konferencii zdôraznil, že tajná služba dostáva každý deň mnoho podnetov od znepokojených občanov. Podľa neho ale pred rokom nič nenasvedčovalo tomu, že by tento muž bezprostredne plánoval nejaký teroristický čin. 

    Podľa jeho slov preto nie je žiaden dôvod na zmenu platného nórskeho systému posudzovania hrozieb.

    Páchateľ streľby, ktorého médiá identifikovali ako 21-ročného Philipa Manshausa, absolvoval v pondelok vypočúvanie pred súdom. Ako poznamenala DPA, na tvári a krku mal modriny a škrabance, ktoré zrejme utŕžil počas toho, ako ho v mešite počas útoku premohli dvaja ľudia. 

    Sudca Sven Olav Solberg v súlade s požiadavkou prokuratúry nariadil vypočutie podozrivého bez prítomnosti médií. Podozrivý počas pojednávania pokojne sedel vedľa svojej právničky a usmieval sa, napísala DPA.

    Ako povedala jeho obhajkyňa Unni Friesová, jej klient “nateraz využije svoje právo nevyjadrovať sa”. Friesová dodala, že jej klient obvinenia odmietol a žiada prepustenie z väzby.   

    Podozrivý vtrhol do mešity vyzbrojený najmenej dvoma zbraňami a spustil paľbu. Niekoľko hodín po útoku bolo nájdené v Baerume telo mladej ženy a polícia v nedeľu potvrdila, že ide o jeho nevlastnú sestru.

    Muža polícia zadržala v sobotu; na základe predbežného vyšetrovania možno podľa polície skonštatovať, že podozrivý má “krajne pravicové” a “protiimigračné” názory.

     

    - Reklama -