Tajné dokumenty studenej vojny odtajnené. Američania boli pripravení na jadrový útok

    0
    Americká vlajka. (Autor: pixabay.com)

    „Napríklad v Moskve americká armáda identifikovala 179 cieľov pre systematické ničenie jadrovými zbraňami v prípade vojny, v Leningrade 145, vo východnom Berlíne 91. Mnohé z týchto cieľov boli priemyselné areály a vládne budovy. Okrem toho je medzi cieľmi v každom z miest uvedená ako samostatná položka: populácia,” píše server První zprávy.cz s odvolaním sa na americký New York Times.

    Je pravdepodobné, že Sovietsky zväz mal v inkriminovanom období prakticky totožné plány a v prípade jadrovej vojny by sovietske jadrové bomby dopadli aj na amerických civilistov. Faktom zostáva, že Američania mali v roku 1959 výraznú vojenskú prevahu nad sovietskym Ruskom, takže je otázka, či by sa ruské bomby vôbec dostali nad USA.

    William Burr z Univerzity Georgea Washingtona bol podľa vlastných slov ohromený, keď videl zoznam cieľov, počítajúc do toho aj husto obývané mestá. Burr požiadal o vydanie dokumentov už v roku 2006. Plán sa pritom neobmedzuje len na Rusko, ale aj na mestá v satelitných štátoch ZSSR a v Číne.

    - Reklama -