Tá si teda zavarila. V českej škole učila deti modliť sa k Alahovi, teraz ju chcú za to vyhodiť

    0
    Výučba dejepisu na trutnovskej základnej škole (Autor: www.blesk.cz)

    Severovýchodné mesto Trutnov spôsobilo v Čechách rozruch. Na jednej z miestnych základných škôl sa tento týždeň žiaci siedmeho ročníka na hodine dejepisu zoznamovali s islamom. To vyvolalo u odporcov islamu vlnu nevôle.

    Český portál Echo 24 informuje, že školáci si na vyučovaní mali možnosť vyskúšať moslimské odevy a učiteľka im ukázala, ako sa moslimovia modlia. S tým však zásadne nesúhlasia českí odporcovia islamu, ktorí zorganizovali petíciu za odvolanie riaditeľa školy aj učiteľky, ktorá hodinu viedla. Prípadom sa už zaoberá aj Česká školská inšpekcia.

    Na záver arabská modlitba

    Učiteľka sa snažila spestriť výučbu venovanú islamu. Na hodinu preto prišla oblečená v tradičnom moslimskom ženskom odeve – nikábu. Školákom potom predviedla pokrývky hlavy, ktoré nosia moslimské ženy a žiaci si mohli jednotlivé odevy aj vyskúšať. Hodinu zakončili arabskou modlitbou.

    Práve zmienka o „arabskej modlitbe“ však pobúrila českých odporcov islamu. Na webe školy sa totiž objavila aj fotografia, na ktorej žiaci kľačia medzi lavicami a klaňajú sa smerom na východ.

    Fotografia modliacich sa detí zmizla

    Ľudový odpor sa šíril najprv na sociálnych sieťach, kde ľudia vyjadrovali svoje rozhorčenie nad tým, že sa ich deti učia o náboženstve, ktoré mnohí z nich považujú za hrozbu. Škola následne upravila na svojom webe informácie o hodine islamu a upresnila, že žiaci hodinu nezakončil moslimskou modlitbou, ale „popisom, ako vyzerá modlitba moslimského veriaceho“. Riaditeľ zmenu formulácie odôvodnil tým, že prvá verzia bola „nešťastná a nezodpovedajúca“.

    Z webu školy zároveň zmizla aj fotografia modliacich sa detí. Tento počin riaditeľa však ešte viac rozzúril českých antiislamistov a v diskusnej skupine na sociálnej sieti  sa objavil odkaz na internetovú petíciu, v ktorej žiadajú výpoveď pre riaditeľa trutnovskej školy a aj učiteľky, ktorá žiakov s islamom zoznamovala.

    - Reklama -