TEROR V BRUSELI Kaliňák k útokom: Všetky informácie vyhodnocujeme

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    “Neviem to vylúčiť predovšetkým preto, že všetky informácie, ktoré naše bezpečnostné zložky zbierajú, aktuálne vyhodnocujeme a v prípade určitých rizikových okolností aj intenzívne zakročujeme. Viacero takýchto informácií sme získali, s viacerými informáciami sme pracovali, vykonali sme viacero zákrokov na území Slovenskej republiky,” povedal Kaliňák na otázku, či na Slovensku boli teroristi a či proti nim zasahovali.

    Podľa Kaliňáka je dôležité zdôrazniť, že aj posledné teroristické útoky v Bruseli dávajú Európe niekoľko výziev. “Logistické trasy, presuny osôb, nebezpečného materiálu nepoznajú vo vnútri EÚ hranice. Preto aj Slovensko aj naše susedné krajiny sú často predmetom pohybu osôb a materiálov, ktoré musíme čo najpodrobnejšie monitorovať,” dodal šéf rezortu vnútra s tým, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo je bruselsko-francúzska a sýrska stopa vlastne dostatočne známa.

    “Počas tohto obdobia sme asi všetci v EÚ nepôsobili úplne najrýchlejšie, ak tieto útoky predsa len prišli,” priznal Kaliňák. Zdôraznil, že monitoring pohybu výbušnín, zbraní a radikálov musí byť omnoho intenzívnejší. “Útokom osamelých vlkov sa nedá veľmi zabrániť, v prípade organizovanosti je nevyhnutné, aby sme použili v rámci medzinárodnej spolupráce také nástroje, aby sme dokázali rýchlejšie a efektívnejšie tieto bunky zastaviť,” uzavrel.

    - Reklama -