TEROR V BRUSELI Facebook kvôli atentátom aktivoval službu “safety check”

    0
    Mobilný telefón. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Túto službu Facebook sprístupnil aj vlani v novembri, keď sériu teroristických útokov zažil Paríž, kde vtedy zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. Šlo súčasne o prvý prípad, keď bola takáto “bezpečnostná kontrola” spustená pri inej príležitosti než pri živelnej pohrome. 

    Od októbra 2014 Facebook túto službu aktivoval už viackrát, napríklad po zemetraseniach v Afganistane, Chile a Nepále či počas tropického cyklónu Pam v južnom Tichomorí a pri tajfúne Ruby na Filipínach. 

    Safety check funguje tak, že ak sa používateľ Facebooku nachádza v blízkosti živelnej pohromy či – ako najnovšie – dejiska útoku, služba sa ho automaticky opýta, či je v bezpečí. Ak používateľ klikne “áno”, okamžite sa o tom dozvedia jeho priatelia. Facebook poskytne aj spätnú väzbu o tom, či sú v bezpečí aj daní priatelia.

    Zobrazí sa aj zoznam priateľov, ktorých sa katastrofa či útok môže týkať. Počas noci 13. novembra 2015, keď Paríž zažil sériu útokov džihádistických kománd, využilo službu safety check 4,1 milióna ľudí. 

    - Reklama -